IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ оглави световната класация по конкурентоспособност

Класацията на IMD се изготвя въз основа на 333 критерии, разделени в четири групи

23:45 | 30.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Експертите от IMD отдават успеха на първата по сила икономика в света на възстановяването на финансовия сектор в страната&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Експертите от IMD отдават успеха на първата по сила икономика в света на възстановяването на финансовия сектор в страната Снимка: Ройтерс

САЩ оглави световната класация по конкурентоспособност, публикувана днес от швейцарския Международен институт за развитие на управлението (IMD). Експертите отдават успеха на първата по сила икономика в света на възстановяването на финансовия сектор в страната, както и на изобилието на технологични иновации и успешни компания, предава ИТАР-ТАСС.

На второ място в класацията, публикувана ежегодно през последните 25 години, се нарежда Швейцария, докато Хонконг заема третата позиция. Челната десетка включва още Швеция, Сингапур, Норвегия, Канада, ОАЕ, Германия и Катар.

"Въпреки продължаващите проблеми в еврозоната, САЩ уверено се завръща към върха на класацията за конкурентоспособност", каза проф. Стефан Гарели, ръководителят на отдела по анализи към IMD. "Икономическият растеж на страната продължава да бъде предпоставка за конкурентоспособност", добави още той.

Сред страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, Китай подобрява конкурентоспособността си и се изкачва с две места, заемайки 21-ва позиция, докато Индия, Бразилия и Южна Африка отстъпват в подреждането, нареждайки се съотвено на 40-то, 51-во и 53-то място.

Гарели призна, че страните от този съюз имат както много различни стратегии за подобряване на конкурентоспособността, така и различни ценности. "Въпреки това перспективите пред страните от БРИКС остават добри", подчерта професорът.

Класацията на швейцарския институт се изготвя въз основа на 333 критерии, разделени в четири групи - икономически резултати, ефективност на правителството, бизнес ефективност и състояние на инфраструктурата.

През септември 2012 г. бе публикувана годишната класация на конкурентоспособността, изготвяна от Световния икономически форум (СИФ) и включваща в себе си 144 страни по света. Първите три места бяха заети от Швейцария, Сингапур и Финландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 10 години
На първо място САЩ, на второ място Швейцария... Класация изготвена от Швейцарска агенция... Егати платената реклама..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още