IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бен Бернанке не се страхува от дефлацията. А би трябвало

Данните за инфлацията ще определят курса на политиката на Фед

21:02 | 21.06.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Инфлация или дефлация, г-н Бернанке? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Инфлация или дефлация, г-н Бернанке? Снимка: Ройтерс

Помните ли кога президентът на Федералния резерв на САЩ Бен Бернане започна да се тревожи за дефлацията?

Той си проби път в икономическите среди, изучавайки последиците от дефлацията през 30-те години на XIX век, и беше удостоен с внимание, когато даде съвет на японците как да избегнат дефлацията. През 2002 г. той изнесе възпоменателна реч, в която каза, че в САЩ дефлация няма да има. Но точно с тази реч той получи прозвището си „Хеликоптерът Бен“. Това ни припомня сайтът Market Watch и хвърля поглед върху нивата на инфлацията в САЩ.

А сега? Бернанке приземи хеликоптера си. Той гледа безучастно как дефлацията в САЩ се настанява комфортно.

В сряда на срещата на Федералния резерв Бернанке оповести, че ще намали покупките на облигации още следващата година. "Дали ще намалим количествените улеснения, зависи от два фактора: подобрението на пазара на труда и увеличаването на инфлацията до 2% годишно", коментира той.

Бернанке е уверен, че инфлацията ще се покачи, но Фед не е последователен при преследването на целта си от 2% ръст на потребителските цени. Комисията за свободния пазар вече няколко пъти ревизира данните за инфлацията надолу. Сега тя е между 0,8% и 1,2% и комисията не вижда как тя ще се покачи до заветните 2% в близките две години.

Стойностите са много ниски и потенциално опасни за икономиката. Ниската инфлация се оказва препятствието за възстановяването на икономиката.

Не е нужно да имаме дефлация, за да очакваме лош сценарий. Дори ниските нива на инфлация могат да затруднят нормалното функциониране на икономиката, защото тя променя нагласите за потребление, инвестиции и кредитиране. Защо да вземате кредит сега, когато дефлацията ще направи дълга ви по-голям в реално изражение? Защо да харчите сега, когато след време цените на стоките ще бъдат по-ниски?

Колко ниска е инфлацията в момента? Ето няколко факти.

Фед гони цел от 2% годишна инфлация. Но през последните 12 месеца инфлацията, измерена с индекса на потребителските цени, е 0,74% и намалява доста бързо. Като не броим периодите на рецесия, това е най-ниското ниво на инфлация от 50 години насам. През 2012 г. годишната инфлация е само 1,05%.

Очакванията, че инфлацията ще бъде ниска, също не се променят. Спредът между лихвите по 10-годишните държавни ценни книжа и ценните книжа, защитени от инфлация (т. нар. TIPS), намалява. Анализът на Федералния резерв в Кливланд дава стойности на инфлацията под 2%в близките 30 години. Не по-различни са и очакванията на анализаторите.

Наистина ли Бернанке вярва, че инфлацията ще спре да пада? Колегата му от Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард не е убеден в това. На заседанието в сряда той гласува „против“ решението на централната банка, а в негово изявление от петък той обяснява, че причината за отрицателния му вот е притеснението му за риска от ниските нива на инфлацията.

Последна актуализация: 00:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Колосални са усилията за провокиране на процент инфлация .Ама то се забелязва от самолет .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
tupguz
преди 10 години
Основния проблем на централните банки е, че гледат назад или в настоящето, а трябва да гледат напред.В момента гледайки напред никъде не се вижда инфлация и въпреки това има огромни страхове от "експанзивната" парична политика.ЕЦБ са най-виновни в това отношение. Най-некомпетентната централна банка в последните 5 години.Другите поне правят плахи опити в правилната посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Планини от дългове по целия свят, умопомрачителни размери: потребителски, корпоративен, държавен, банков дълг... супер интересни времена ни очакват при една дефлация в УСА . Такива събития няма да могат да се видят от всяко поколение, ние сме превелигировани (с билет за първия ред:)).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
d333
преди 10 години
Много е трудно от атомна бомба да направиш атомна централа. :-) Успех на Бернанке, ама залагам, че няма да успее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
tupguz
преди 10 години
Браво! Първата смислена статия свързана с продължаващата криза която чета в българска медия.Важно е да се отбележе, че в Европа нещата са много по-трагични. Като при нас дори Драги преди две седмици каза че дефлацията е нещо хубаво. Вместо да го разпънат на кръст журналистите за тази глупост, почти никой не му обърна внимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още