IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бен Бернанке не се страхува от дефлацията. А би трябвало

Данните за инфлацията ще определят курса на политиката на Фед

21:02 | 21.06.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Инфлация или дефлация, г-н Бернанке? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Инфлация или дефлация, г-н Бернанке? Снимка: Ройтерс

След края на пресконференцията Бернанке беше запитан какво мисли по въпроса с ниските стойности на инфлацията и дали трябва да се окаже въздействие върху нея с цел увеличаването й. Той отговори противоречиво. Съгласи се, че ниските стойности на инфлация са вредни: „Увеличава се рискът от дефлация, повишават се реалните лихвени проценти. Това означава, че държавният дълг ще се изплати по-бавно.“

Той обаче силно изтъкваше прогнозата си, че инфлацията ще достигне целта от 2%. Но защо?

„Има множество временни фактори, на които може да се дължи ниската инфлация. Например ефектите от медицинските плащания, непазарните цени са необичайно ниски в момента. Това са някои от нещата, които очаквам да се променят и да покачат малко инфлацията“, казва в отговор Бернанке.

Бернанке отчасти е прав. Спадът в инфлацията наистина се дължи на временни фактори, като забавянето на плащанията към болниците. Но другите фактори въобще не са с временен характер. И въобще не са един или два. През април 43% от цените на стоките, включени в индекса на потребителските, регистрираха спад – от газта до билетите за кино.

Един полезен начин да се погледне по-добре на инфлацията е да се разгледат стоките и услугите като еластични или нееластични към цената. Нееластични към цените са стоките и услугите, които се променят рядко. Това са наемите или медицинските доплащания, например. Еластични са цените на стоките и услугите, които се променят постоянно, например, тези на газта и доматите.

Еластичните към цената стоки и услуги, за които харчим 30% от нашите средства, причиняват разликите в инфлацията всеки месец. Нееластичните стоки и услуги задават нивото на бъдещата инфлация, защото и купувачите и продавачите вземат предвид своите инфлационни очаквания и сключват сделки по цени, които няма да се променят в близките година или две.

През последните 12 месеца еластичността на стоките и услугите в индекса на потребителските цени е 0,14%. Това означава, че голяма част от спада на инфлацията се дължи на временни фактори, които лесно биха се променили.

Нееластичността на стоките и услугите спрямо цената също е с тенденция да спадне. През последните 12 месеца обаче е 1,9%. Само за последното тримесечие пък е 1,5% на годишна база. Едно на нула за Булард.

Ако Бернанке познае, че инфлацията ще скочи до 2%, то Фед ще започне да намалява покупките на облигации. Но ако Булард е прав за риска от дефлация, Фед няма да прибегне до тази стъпка. Вместо това Фед може да увеличи покупките, които прави всеки месец. Изводът, който можем да направим, е, че данните за инфлацията ще определят курса на политиката на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Колосални са усилията за провокиране на процент инфлация .Ама то се забелязва от самолет .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
tupguz
преди 10 години
Основния проблем на централните банки е, че гледат назад или в настоящето, а трябва да гледат напред.В момента гледайки напред никъде не се вижда инфлация и въпреки това има огромни страхове от "експанзивната" парична политика.ЕЦБ са най-виновни в това отношение. Най-некомпетентната централна банка в последните 5 години.Другите поне правят плахи опити в правилната посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Планини от дългове по целия свят, умопомрачителни размери: потребителски, корпоративен, държавен, банков дълг... супер интересни времена ни очакват при една дефлация в УСА . Такива събития няма да могат да се видят от всяко поколение, ние сме превелигировани (с билет за първия ред:)).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
d333
преди 10 години
Много е трудно от атомна бомба да направиш атомна централа. :-) Успех на Бернанке, ама залагам, че няма да успее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
tupguz
преди 10 години
Браво! Първата смислена статия свързана с продължаващата криза която чета в българска медия.Важно е да се отбележе, че в Европа нещата са много по-трагични. Като при нас дори Драги преди две седмици каза че дефлацията е нещо хубаво. Вместо да го разпънат на кръст журналистите за тази глупост, почти никой не му обърна внимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още