IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Morgan Stanley нарасна благодарение на основния бизнес

Благоприятният резултат се дължи главно на приходите от търговски сделки и поемателска дейност

16:10 | 18.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Morgan Stanley нарасна благодарение на основния бизнес

Американската финансова корпорация Morgan Stanley обяви по-силна от очакваната изгладена тримесечна печалба, след като приходите нараснаха във всички сфери на основния ѝ бизнес, особено в търговията и поемателството, се посочва в нейния отчет, цитиран от Ройтерс.

Нетната печалба, относима към обикновените акционери, е нараснала с 42% през второто тримесечие до 802 млн, или 41 цента на акция, от 564 млн, или 29 цента на акция, през същия период на 2012 г.

Ако се изключат специалните еднократни ефекти, компанията е спечелила 45 цента на акция, надхвърляйки усреднената оценка на анализатори, анкетирани от Ройтерс, за печалба от 43 цента на акция.

След обявяването на резултатите акциите на Morgan Stanley поскъпнаха с 5% в търговията преди отварянето на борсите до 27,90 долара за брой.

Отчетът включва и печалбата, свързана с промяната в стойността на дълга на банката, която до голяма степен се компенсира с разходите, свързани с покупката ѝ на остатъка от подразделението за управление на инвестиции, което притежаваше заедно със Citigroup Inc.

Подобно на останалите банки от „голямата петица“ на Уолстрийт - Goldman Sachs Group Inc, JPMorgan Chase & Co, Bank of America Corp и Citigroup – Morgan Stanley с лекота надхвърли очакванията за печалба на анализаторите благодарение основно на силните резултати в търговията и посредническата дейност в ранната фаза на тримесечието, преди лихвите да се повишат.

Постъпленията от активи с фиксирани доходи и търговия със суровини са нараснали с 50% до 1,15 млрд. долара. От банката обаче бяха определили цел за постъпленията от активи с фиксиран приход и от търговия със суровини от 1,5 млрд. долара, заявявайки, че това е нужно за покриване на разходите за финансиране след разочароващото първо тримесечие.

Както и при основните конкуренти на Morgan Stanley, посредничеството се оказа светлият лъч. Приходите от дейността по поемателство на дългови инструменти са нараснали с 24% до 418 млн. долара, докато тези от поемателство при акции са се увеличили с 16% до 327 млн. долара.

Приходите от консултантска дейност са се повишили с 27% до 333 млн. долара въпреки слабата активност в областта на сливанията и придобиванията.

Управлението на инвестиции е донесло с 10% повече приходи, като те са достигнали 3,53 млрд. долара, като маржът на печалба е 18,5%. Целта на главния изпълнителен директор на Morgan Stanley Джеймс Горман за маржа на печалба е той да достигне най-малко 20% през 2015 г., но по думите му той може да нарасне до 23%, ако лихвите се повишат, а пазарната обстановка се подобри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още