IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Признаци за напредък в преговорите във Вашингтон подкрепят индексите*

Възможен е компромис за краткосрочно повишаване на тавана на дълга

17:55 | 10.10.13 г. 1
Признаци за напредък в преговорите във Вашингтон подкрепят индексите*

Основните фондови индекси в САЩ започнаха днешната сесия с гръм и трясък, а инвеститорите приветстват признаците за напредък в преодоляването на политическата безизходица във Вашингтон, съобщи CNBC.

Според съобщение на AP председателят на Камарата на представителите в американския Конгрес Джон Бейнър ще поиска Републиканската партия да гласува краткосрочно повишаване на тавана на дълга. Според съветник на ръководството на републиканците това ще отдалечи вероятността за фалит на САЩ на 17 октомври и ще осигури време за преговори за по-всеобхватно политическо споразумение.

Dow Jones напредва с 1,2% до 14 980,61 пункта, подкрепян от акциите на Nike Inc., поскъпващи с 2,7% до 72,79 долара за брой, и тези на American Express Co., които прибавят 2,5% към стойността си до 74 долара.

Standard & Poor's 500 печели 1,26% до 1 677,27 пункта, като всичките му ключови подсектори са на положителна територия начело с компаниите за производство на стоки за масова употреба и финансовите.  Nasdaq Composite се повишава с 1,44% до 3 730,75 пункта.

„Има едно голямо „ако“, прикрепено към евентуалната маслинова клонка на президента и това е подновяването на дейността на правителството – нещо, което изглежда доста невероятно в промеждутъка, през който политиците от двете партии продължават да беснеят“, написа в своя бележка от тази сутрин Ивън Лукас, анализатор в IG, визирайки очаквано предложение на президента на САЩ Барак Обама, което да помогне за преодоляване на политическата безизходица.

Пред комисия в Сената на САЩ министърът на финансите на страната Джак Лю заяви, че безизходната ситуация във Вашингтон нанася удар по американската икономика и призова Конгреса да повиши тавана за заемане на средства от правителството, за да предпази нацията от фалит по задълженията ѝ.

Първоначалните молби за помощи за безработни в САЩ обаче стигнаха 6-месечен връх през миналата седмица, стана ясно от данни на американското министерство на финансите. Молбите са се увеличили с 66 000 до сезонно изгладените 374 000, достигайки най-високото си ниво от март.

Анализатор на министерството подчерта, че половината от увеличението се дължи на Калифорния, където администрацията се бори с технически проблеми по обработката на данните след осъвременяването на компютърните системи. Голяма част от молбите от предходни седмици са останали необработени, като данните са били включени наведнъж в настоящите резултати.

15 000 молби пък са подадени от хора, които не са на държавна служба, но са засегнати от частичното блокиране на дейността на американската администрация.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха молбите да нараснат, но само до 310 000 от отчетените седмица по-рано 308 000.

Показателят за последните 4 седмици, смятан от мнозина анализатори за по-добър индикатор за тенденциите на пазара на труда, се е повишил с 20 000 до 325 000 молби. Броят на американците, продължаващи да получават помощи за безработица след първоначалната седмица по редовни държавни програми, е намалял с 16 000 до 2,91 млн. през седмицата, приключила на 29 септември.

„По-голямата картина сочи, че обстановката на пазара на труда все още се подобрява, макар и в не чак толкова голяма степен, колкото се смяташе досега“, заяви Пол Ешуърт, главен икономист за САЩ в Capital Economics в Торонто, пред Ройтерс.

Пазарната капитализация на Boeing се разширява с 2,6% до 117,42 долара за акция, след като Canaccord Genuity постави първоначална оценка „купува“ на ценните му книжа и установи целта си за цената им на 140 долара за брой.

Акциите на Tiffany поскъпват с 2% до 75,42 долара за брой, след като  Sterne Agee повиши рейтинга на веригата бижутерийни магазини. Доларът изкачи двуседмичен връх спрямо кошница от основни валути, а доходността по американските държавни облигации нарасна, след като признаците за напредък във Вашингтон повишиха риск апетита.

*Актуално към 17,15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Една голяма измама каквато е тази със дълга на сащъ, дава тласък на хиляди,милиони малки, тези на борсовите престъпници! Нещата приличат на детска игра, в която палави деца, оставени без контрол, строят много висока, много паянтова картонена кула, която едва се крепи и всеки момента ще се срути, но ще повлече и целия свят. Апокалипсиса ще е пълен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още