IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: МВФ ще повиши прогнозата за растежа на САЩ

Тя приветства комуникацията с пазарите, която е осъществил Фед, когато намали паричните стимули миналата седмица

15:42 | 23.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Президентът на МВФ Кристин Лагард. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на МВФ Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд прогнозира, че, като имаме предвид позитивните икономически данни и сигналите за компромиси в Конгреса на САЩ, американската икономика ще се разшири с по-бързо темпо през следващата година. Тази прогноза направи пред CNBC президентът на базираната във Вашингтон финансова институция Кристин Лагард.

Също така тя приветства комуникацията с пазарите, която е осъществил Федералният резерв на САЩ относно решението си от миналата седмица да започне да изтегля паричните стимули.

„Растежът набира скорост, а безработицата пада. Всичко това ни дава право да направим по-смела прогноза за 2014 г.”, казва Лагард.

През октомври МВФ предвиди, че икономиката на САЩ ще напредне с 2,6 на сто през 2014 г., след като за 2013 г. отбележи ръст от 1,6%. Същевременно Лагард предупреди, че, ако Конгресът не успее да се споразумее за увеличаването на тавана на американския дълг, това би се отразило негативно не само на страната, но и на световната икономиката като цяло.

Конгресът на САЩ, който е дълбоко политически разединен, все пак миналата седмица успя да приеме бюджета на правителството за двугодишен период и с който оряза някои държавни разходи и така минимизира риска от повторно блокиране на правителството.

Но с това не се изчерпва вероятността САЩ да изпадне в неплатежоспособност, а това би се случило, ако политиците не вдигнат лимита на дълга.

„Сделката за бюджета, която беше постигната в края на годината, е много добър знак за… отговорност, разчетност и реализъм”, коментира още президентът на МВФ.

„Искрено вярвам, че през февруари Конгресът ще бъде отговорен и няма да заплаши възстановяването с още един дебат на тема честта на САЩ или неплатежоспособността.”

От ревизираните данни на Министерството на търговията на САЩ пък стана ясно, че през изминалото тримесечие най-голямата икономика се е разширила с 4,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още