IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Wal-Mart за четвъртото тримесечие на 2013 г. се стопи с 21%

Ръстът на приходите пък може да се забави заради намалените правителствени помощи за милиони американци и свитата кредитна активност през 2014 г.

15:51 | 20.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Wal-Mart за четвъртото тримесечие на 2013 г. се стопи с 21%

Wal-Mart Stores Inc. не успя да отговори на очакванията на анализаторите с прогнозата си за печалбата през настоящата година. Ръстът на приходите на американската компания пък може да се забави заради намалените правителствени помощи, по-високите данъци и по-свитата кредитна активност през тази година, пише Ройтерс.

Нетната печалба на Wal-Mart за четвъртото тримесечие на 2013 г. спадна с 21% на годишна база до 4,43 млрд. долара, или 1,36 долара на акция, съобщава MarketWatch. За същия период, но година по-рано, положителният финансов резултат бе 5,61 млрд. долара, или 1,67 долара за ценна книга. Консолидираната нетна печалба за фискалната 2014 г. се понижи с 5,7% на годишна база до 16 млрд. долара, пише и WBPOnline.

Изключвайки еднократните ефекти, печалбата на Wal-Mart възлиза на 1,60 долара на акция, което е по-малко от отчетените 1,67 долара година по-рано. Резултатът надмина пазарните прогнози само с един цент и позволи на компанията да повиши тримесечния си дивидент до 48 цента на акция.

Американската компания отчете поредния тримесечен спад на приходите от продажби в магазините си в САЩ. Те се свиха с 0,4% в трите месеца до края на януари тази година. Периодът включва и особено важния за веригите празничен сезон. Въпреки това общите приходи се покачиха с 1,4% до 129,71 млрд. долара от 127,78 млрд. долара година по-рано.

Wal-Mart очаква темпът на прираст на приходите да нарасне с до 3% вместо в интервала от 3 до 5%, каквито бяха първоначалните прогнози, заяви на пресконференция главният финансов директор на компанията Чарлз Холий.

Най-големият търговец на дребно в света очаква печалба на една акция в интервала от 5,10 долара до 5,45 долара. Анкетираните от Thomson Reuters анализатори се обединиха около 5,54 долара на акция.

Компанията предупреди инвеститорите, че печалбата ѝ през тримесечието с коледните и новогодишни празници ще бъде по-ниска от очакваното. Wal-Mart обясни колебливото представяне с намалените ползи под формата на ваучери за храна за милиони американци. Търговецът на дребно се сблъска и със сериозна конкуренция през този период. Мнозина експерти твърдят, че намаленията по празничните дни са били най-големите от началото на рецесията.

Wal-Mart очаква икономическите фактори да продължат да оказват натиск върху представянето ѝ през годината. Един час преди началото на търговската сесия на Wall Street акциите на компанията поевтиняват с 1,71% до 73,57 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още