IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г7: Референдумът в Крим няма правна стойност

Русия трябва да преустанови всякакви усилия за промяна на статута на областта, посочиха водещите световни сили

15:59 | 12.03.14 г. 35
Г7: Референдумът в Крим няма правна стойност

Групата на 7-те водещи икономики в света – Г7, няма да признае резултатите от референдума в Крим на 16 март. Автономната област ще гласува за отделяне от Украйна и присъединяване към Русия.

В официално изявление, публикувано от Белия дом, Г7 призовава Русия "да преустанови всякакви усилия за промяна на статута на Крим в противоречие с украинското законодателство и в нарушение на международното право".

В съобщението се посочва още, че референдумът "няма да има правна стойност", а процесът е дълбоко погрешен.

Световните лидери отбелязват също, че ще предприемат по-нататъшни действия, индивидуално и колективно, ако Русия се опитва да анексира Крим.

Изявлението е подписано от политическите лидери на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ, заедно с Европейския съвет и Европейската комисия.

Междувременно кризата в Украйна ще бъде основна тема и по време на днешната среща във Вашингтон между американския президент Барак Обама и украинския премиер Арсений Яценюк.  Двамата ще обсъдят как да бъде намерено мирно решение на руското военно присъствие в Крим.

Говорителят на Белия дом Джей Карни отново подчерта, че Вашингтон не приема референдума за легитимен и конституционен. Една от надеждите на Яценюк е, че ще успее да договори финансова помощ от САЩ. От своя страна държавният секретар Джон Кери обеща заеми в размер на 1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

24
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Кърджали и Разград имат ли статут на самостоятелна държава в рамките на България? Първо виж какъв е статута на едното и на другото после ми ги сравнявай. А дали Лондон ще е по-добре от Москва след 5-10 години ще видим. Отсега можеш да чуеш, че всякви араби и прочие вече са изритали местното население в провинцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 19 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Е те това предстои да видим - дали *** само е дул мускули, или е мислил, смятал, пресмятал, подготвял е това-онова, събирал ресурси и чакал удобния момент. Тепърва предстои разиграването, а до ендшпила има много време. Не забравяй, че единия от тримата големи още нищо не е казал - Китай. И не ми обяснявай как Китай е нищо без пазара на запада! Пазарът може да работи за някого и доброволно, но и насила! Ние с голямо удоволствие ли пуцаме германско сухо мляко за "внимателно подбрано висококачествено прясно мляко" и свински гръкляни и ануси във вид на протеинов шрот, вложен по всички европейски норми в колбасите?Не бързай да казваш "хоп" преди да си скочил, както правят в момента великите "дипломати, икономисти и политици" на запада! В момента само крякат и зверски им личи колко са изненадани, безпомощни и уплашени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
Нали-те така ги закопчаха, че чак руснаците реват за прошка...бе що не ми изглежда така от моя гледна точка. А алтернативата на това беше-губят Крим, губят Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
аз ли не допускам-вчера цял ден седях и обяснявах как искам да ми обясниш защо бъркам, но иначе не съм допускал да не съм прав. И ти и тогава ми вадеше сентенции, как бъркам щото бъркам и как не можеш да ми обясниш. Е-само да сме наясно-на мен ми се е случвало да поизям и историята и правото(ако и международното да не ми е било приоритет никога) като учебници, та тук не съм в ситуация като предната-да се уповавам на Една Жена Казала. Я се поразрови да видиш кой прав кой крив. А контекста на примера с Косово, както ти го даваш не е реден, защото там анализаторите се опасяваха за Велико Косово, а не за Велика Албания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 7
misanthrope
преди 10 години
:) Има много истина в това, което си написал, просто гледаш нещата от различен ъгъл. Руснаците не можаха да схванат, че те докат се готвеха за война, САЩ ги закопа с икономически, политически, дипломатически, лобистки и други ходове. На този фронт е битката в момента и докато *** надува мускули и се прави на мъж, печели Крим, губи Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
Ей човек, ти си някакъв яко компетентен честно. Всичко знаеш и изобщо не допускаш, че може да не си прав. Вчера ти обяснявах за ИТто и беше същото. Така е, щото е така :)Живей си в твоя свят, няма лошо, но не се учудвай, ако околните не се съгласяват с теб, просто реалният свят е различен от твоя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
Голем анализатор си! А ако ти кажа, че след като видят, че може в Крим руснаците в голяма Украйна ще добият много повече смелост и мотив да се отцепят и те? Сега чакат, за да видят колко му стиска на Путин и може ли да се разчита на думата му.Вече писах, че на руснаците не им трябва само Крим! Трябва им цяла Украйна, защото за тях е смъртоносно опасно да допуснат американски бази дори в западна Украйна! Ако навремето онзи *** Горбачов изтегли съветските войски от източна Европа само срещу обещание за неразширяване на НАТО на изток, имайки предвид Полша, Чехия, Унгария, България, Румъния и прибалтийските, защото тази буферна зона гарантираше на руснаците някакво растояние от ракетите на НАТО, то сега вече битката е за територии на 500-600 км. от Москва, което прави цялата руска ПВО безполезна!Как си го представяш това да се случи? Ами те по-добре руснаците да си предадат армията в разпореждане на НАТО, а земята - на конгреса на САЩ или ЕК! Ама те май си искат тяхна държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
което пък ме подсеща-в момента нямa как да проведеш тоя разговор с българин, на мястото на руснака-те повечето се изнесоха(тамън над 2 000 000) щото в ЕС е чудесно:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
знаеш ти кво сме тръгнали да даваме:) В същност ВСВ разширяваме територията си. Към днешна дата България няма териториални претенции, ако има да ходи при Русия, щото НАТО и ЕС не позволяват. Сиреч-повече четене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
нещо като-червени *** и турците от ДПС? Ми пропагандата е силно оръжие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още