IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г7: Референдумът в Крим няма правна стойност

Русия трябва да преустанови всякакви усилия за промяна на статута на областта, посочиха водещите световни сили

15:59 | 12.03.14 г. 35
Г7: Референдумът в Крим няма правна стойност

Групата на 7-те водещи икономики в света – Г7, няма да признае резултатите от референдума в Крим на 16 март. Автономната област ще гласува за отделяне от Украйна и присъединяване към Русия.

В официално изявление, публикувано от Белия дом, Г7 призовава Русия "да преустанови всякакви усилия за промяна на статута на Крим в противоречие с украинското законодателство и в нарушение на международното право".

В съобщението се посочва още, че референдумът "няма да има правна стойност", а процесът е дълбоко погрешен.

Световните лидери отбелязват също, че ще предприемат по-нататъшни действия, индивидуално и колективно, ако Русия се опитва да анексира Крим.

Изявлението е подписано от политическите лидери на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ, заедно с Европейския съвет и Европейската комисия.

Междувременно кризата в Украйна ще бъде основна тема и по време на днешната среща във Вашингтон между американския президент Барак Обама и украинския премиер Арсений Яценюк.  Двамата ще обсъдят как да бъде намерено мирно решение на руското военно присъствие в Крим.

Говорителят на Белия дом Джей Карни отново подчерта, че Вашингтон не приема референдума за легитимен и конституционен. Една от надеждите на Яценюк е, че ще успее да договори финансова помощ от САЩ. От своя страна държавният секретар Джон Кери обеща заеми в размер на 1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 13 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Има-няма - ще се състои! Така казват руснаците! За едни няма, за други има! Правната сила е на върха на термоядрените бойни глави! Крим отива в Русия, кримчани получават руски паспорти, Русия назначава органи за управление и после? Какво ще стане, като нямал за някого правна сила? Който иска, да изгони руснаците от Крим, ако му стиска! Нали го видяхте демократичния революционер - мейданджия Сашко Билый, зад когото застана западът с неговите ценности, как разбира демокрацията и правдата:http://***.youtube.com/watch?v=Vq6um0dK00k
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 4
Perun
преди 10 години
Що не вземат да си направят един мегдан в столицата на Крим и там да съберат един митинг и да направят референдума по искането на митинга на мегдана?Щото за да се признава нещо, то трябва да е направено на мегдана, нали само това признават янките?Така че, първото нещо което трябва да се направи е един мегдан у Семферопол и там да се каже че искат референдум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 10
kefal
преди 10 години
А какви са причините да не се признава гласа на народа?Нали демокрацията била най-висшата ценност и народа бил източника на властта и дрън, дрън, ама само като им изнася май. Като не им изнася казват че те не признават и до там. Добре че Русия този път е там и ще помага да се чуе гласа на народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 9
misanthrope
преди 10 години
Договор с Русия струва колкото хартията на която е написанУинстън Чърчил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още