IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Американската икономика все още се нуждае от силна подкрепа

Слабостта на жилищния пазар и геополитическото напрежение представляват рискове, посочи шефът на Фед пред Конгреса

20:22 | 07.05.14 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йелън: Американската икономика все още се нуждае от силна подкрепа

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън заяви, че икономиката на САЩ все още се нуждае от силна подкрепа, имайки предвид сериозната стагнация на пазара на труда, като добави, че слабостта на жилищния пазар и геополитическото напрежение представляват рискове, съобщава Ройтерс.

Въпреки че отбеляза значителното подобрение на трудовия пазар, Йелън заяви пред съвместна икономическа комисия към Конгреса, че високото ниво на дългосрочната безработица и слабият ръст на заплатите сочат, че тепърва работните места трябва да се увеличават. 

„Гъвкавата монетарна политика остава оправдана“, изтъкна шефът на Фед. Тя очаква икономиката да се разшири с малко по-висок темп, отколкото през миналата година.

„Единственото ново нещо е споменаването на жилищния сектор. Всички останали коментари присъстваха и в предишните речи на Йелън“, посочва Дейвид Кийбъл, стратег в Credit Agricole Corporate & Investment Bank в Ню Йорк.

През април новосъздадените работни места в САЩ отчетоха над двегодишен връх, като безработицата достигна 5,5-годишно дъно от 6,3%. Спадът обаче отразява намалялата икономическа активност на населението.

Йелън изрази увереност, че част от спада в икономическата активност може да бъде преодолян. Тя също така не се съмнява, че делът на работещите на напълен работен ден ще намалее с възстановяването на икономиката.

Преди седмица Фед сви с 10 млрд. долара програмата си за изкупуване на облигации до 45 млрд. на месец. Централната банка запази оценкта си, че икономиката ще се нуждае от почти нулевата основна лихва за значителен преиод от време след края на програмата.

Йелън потвърди нагласата на Фед относно лихвите, но засили тревогата относно жилищния сектор. „Стагнацията в жилищната активност напоследък се оказа по-продължителна от очакваното“, призна тя.

Ръководителят на Фед посочи геополитическото напрежение като икономически риск за първи път от началото на кризата в Украйна.

Тя изрази загриженост и за евентуални рискови инвестиции на фона на продължителния период на ниски лихви, посочвайки пазара на високорискови корпоративни облигации.

Йелън констатира, че като цяло цените на акциите и недвижимите имоти са в рамите на историческите норми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 0
Internet
преди 10 години
Чета две неща и дъхът ми спира от недоумение- Джанет Йелън заяви, че икономиката на САЩ все още се нуждае от силна подкрепа, имайки предвид сериозната стагнация на пазара на труда, като добави, че слабостта на жилищния пазар и геополитическото напрежение представляват рискове, съобщава Ройтерс.- Въпреки че отбеляза значителното подобрение на трудовия пазар, Йелън заяви пред съвместна икономическа комисия към Конгреса, че високото ниво на дългосрочната безработица и слабият ръст на заплатите сочат, че тепърва работните места трябва да се увеличават.И днес цял ден ще мисля за това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
не бе то никой не вярва като не е на място и аз като бях в 5 клас си мислех, че Америка е манна небесна и то е било наистина добре там преди 20/30 години, поживяли са си. Но сега е зле работата и то бая, имам познати и в San Diego, L.A, NYC, и в Детройт а пък тея в Детройт горките големо дърво са яли там с кредити омотани и няма работа, града фалирал, греда голяма, ама няма мърдане брате, избягаш ли това дет си платил по лихви заминава, къща, кола всичко фюу и си вече в банковата им система като JUNK debitor и нямаш шанс повече за нищо, свързани бази данни и трагедия, инак за банкерите там и богатите добре, те са станали още по богати и ги боли шапката за раята и за самите американци, ама народо у форумо мисли, че банкерите държат на народа си, икономиката, работни места etc., държат уйя ми..... само прах в очите, по манипулираните им данни и медии за масово разпространение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Мен ме дразни основно, че хора които смятам за интелигентни пишат такива коментари, все едно са ходили на мозъчни промивки. Ей тва е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
няма страшно колега, нека си печатат и по 100 коприлиона на месец :))) после тях ше ги заболи главата е малко ше повлекат и тези които си държат резервите в тяхната валута, ама няма нищо. Аз не мога да разбера ква им е играта, да го сринат тоя долар и да си занулят дълга и след това все едно нищо не е било и пак от начало или гласят Амерото за следващата си валута ? Там пак почват всичко от начало ше сложат един курс 1:50 и са готови, след това обаче с амерото ше повлекат и Канада и Мексикото, и да го наложат като световна валута и в тях да е пак печатницата, някви такива мъдрят ама подценяват те останалите, на всички други им е писнало от тях и с единна валута май няя стане тяхната .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 10 години
ХАха правят го за "наше добро" нали колега? Хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Човек един път пишеш интелигентни неща, друг път пишеш пълен шит! Стимулите касаят само и единствено САЩ и крадат от всички останали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 13
data
преди 10 години
САЩ са истински глобален играч ! Долара е световна валута - не го забравяйте ! Стимулите касаят основно световната икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 10 години
Мисля че стимулите са далеч повече от 45 000 000 000$ месечно....по неведоми пътища наливат много повече от официялно обявената цифра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 3
SSIW
преди 10 години
Държава , като слънце, те ше земат да я съсипят с тея социалистически експерименти , тцтцтц :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 4
SSIW
преди 10 години
Йелън: Американската икономика все още се нуждае от силна подкрепа --------------Нищо не й разбира главата на тая женица, нищооооо ... как така ще се подкрепя икономиката? Тя Ран и Ът не е ли чела?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още