IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денис Локхарт: Прилаганите парични политики са подходящи и правилно насочени

Централните банки действат адекватно спрямо ниската инфлация в САЩ, Япония и Европа, смята президентът на клона на Фед в Атланта

14:03 | 18.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Денис Локхарт: Прилаганите парични политики са подходящи и правилно насочени

Слабата инфлация в САЩ, Европа и Япония е растящ проблем, но прилаганите парични политики са адекватни и правилно насочени, смята президентът на клона на Федералния резерв на САЩ (Фед) в Атланта Денис Локхарт, цитиран от CNBC.

Той определи свиването на покупките на активи от страна на Фед, съчетано с очакваното повишаване на лихвите през втората половина на 2015 г., като най-подходящата комбинация според текущата икономическа конюнктура.

Последната порция икономически данни предполага стабилен ръст на инфлацията към целта на Фед от 2%, посочи той, като отбеляза, че дали тя ще се задържи или не, е друг въпрос. Локхарт допълни, че свиването на стимулите с по 10 млрд. долара на месец ще продължи по план.

„Смятам, че свиване ще приключи към края на годината и трябва да се случи нещо наистина драматично, за да променя мнението си“, каза той.

Слабото представяне на американската икономика през първото тримесечие, когато тя отчете ръст на БВП от едва 0,1%, изненада много икономисти, включително и местния президент на Фед. „Фактът, че резултатът беше толкова нисък и би могъл да се окаже още по-нисък след последващи преоценки е изненада“, коментира той. Въпреки слабото първо тримесечие обаче американската икономика се заздравява спрямо очакванията му за годишен растеж от 3%, уверен е Локхарт.

Коментарът му идва, след като президентът на Фед Джанет Йелън обяви, че икономиката върви към солиден растеж през текущото тримесечие, но предупреди, че евентуално влошаване на пазара на имоти би могло да промени ситуацията.

Междувременно Локхарт отново потвърди прогнозата си относно това кога Фед ще започне да обмисля вдигане на лихвите.

„По мои изчисления условията за това ще са подходящи през втората половина на 2015 г. Важно е обаче да подчертаем, че решението за вдигане на лихвите е функция на състоянието на икономиката, така че в крайна сметка то зависи от това как ще се развие тя“, отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още