IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

First Solar се отказа от плановете си за соларен парк в Китай

Американската компания се готвеше да построи най-големия слънчев парк в света край китайския град Ордос

16:35 | 12.07.14 г.
First Solar се отказа от плановете си за соларен парк в Китай

Американската компания First Solar се отказа да строи фотоволтаичен парк в Китай след повече от четири години на преговори, пише Bloomberg.

Компанията планираше да изгради 2 хил. мегаватов парк, който щеше да бъде най-големият в света, край китайския град Ордос, но не успя да постигне споразумение за продажбата на електричеството, което щеше да бъде произвеждано.

Градът Ордос е с интересна съдба. Той беше създаден през февруари 2001 година с очакването да бъде населен от повече от 1 млн. жители. Години след като в пустинния район бяха построени къщи и създадена модерна инфраструктура, плановете за заселване на мястото обаче не бяха реализирани спрямо очакванията.

В момента Ордос е един от един от най-големите градове – призраци в света.

От друга страна обаче е и един от регионите с най-висок брутен вътрешен продукт на глава от населението в Китай. Регионът е богат на природни изкопаеми, сред които и шестите по големина запаси от въглища в Китай.

Проектът „Ордос” беше първият опит за експанзия на американската компания в Китай. First Solar и китайските власти подписаха Меморандум за разбирателство за реализацията на плановете още в началото на септември 2009 година.
„Заради ситуацията на пазара няма да развиваме проекта „Ордос” в бъдеще”, коментира говорителят на First Solar.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още