IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs се споразумя с американски регулатор

Банката ще изкупи активите, които е продала на Fannie Mae и Freddie Mac преди финансовата криза, което ще й донесе загуба от 1,2 млрд. долара

18:10 | 25.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Goldman Sachs се споразумя с американски регулатор

Американската банка Goldman Sachs се е споразумяла с държавен регулатор за прекратяването на съдебен процес срещу нея, пише WBP Online. Споразумението ще коства на банката близо 1,2 млрд. долара, за да бъдат снети обвиненията, че тя не е докладвала рисковете, свързани с ипотечни облигации преди финансовата криза от 2008 г.

Goldman Sachs се е съгласила да откупи обратно активите, продадени на държавните ипотечни агенции Fannie Mae и Freddie Mac за 3,15 млрд. долара, което ще донесе загуба от почти 1,2 млрд. долара на банката, съобщи в петък Федералната жилищна финансова агенция (FHFA).

Няколко други големи банки също са замесени в подобни случаи, като миналата седмица Bank of America беше глобена с рекордните 17 млрд. долара за действия, подобни на тези на Goldman Sachs.

„Радваме се, че разрешихме тези проблеми“, коментира главният съветниик на Goldman Грегъри Палм.

Банката направи и изявление, в което посочи, че разходите за разрешаването на делото до голяма степен са покрити от резерви, натрупани през второто тримесечие.

Към днешна дата FHFA е разрешила 15 от 18 дела, които заведе през 2011 г. срещу замесени в събитията, предхождащи кризата на жилищния пазар през 2008 г.

Акциите на Goldman поскъпват с 2,5% около час и половина след началото на сесията в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още