IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи случай със заразяване с ебола на територията на САЩ

Инфектираната е медицинска сестра, която се е грижила за първия диагностициран с вируса пациент в страната

09:06 | 13.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Специализирана линейка е превозила в Beth Israel Deaconess Medical Center в Бостън пациент със симптомите на болестта.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Специализирана линейка е превозила в Beth Israel Deaconess Medical Center в Бостън пациент със симптомите на болестта. Снимка: Ройтерс

Американските власти потвърдиха първия случай на инфекция с вируса Ебола на територията на страната. Редица предприети в събота вечер изследвания са показвали, че медицинска сестра от Тексас е заразена, заяви Центърът за контрол и превенция на заразните болести в неделя.

Говорител на органа посочи, че това е "тревожна новина" за пациента, нейното семейство и колегите, както и за района на Далас. В същото време той е убеден, че по-нататъшното разпространение на вируса може да бъде предотвратено с "подходящите мерки", предава Ройтерс.

Заразената жена се е грижела за либериец, който почина от смъртоносното заболяване в болница в Далас на 8 октомври. 

Според служители на болницата санитарката е носела защитно облекло при контактите си по време на 11-дневното болнично лечение на либериеца – защитна маска, дрехи и ръкавици. 

Ръководителят на Центъра за контрол и превенция на заразните болести д-р Томас Фрийдън посочи, че при грижите за либерийския пациент е имало нарушение на протокола, което е довело до заразяването на санитарката, и призовава за по-голяма предпазливост при справянето с болестта.

Още първият тест е бил положителен, но властите са изискали повече резултати. Заболялата сестра се е грижила за първия диагностициран с вируса пациент в САЩ в болница в Далас. Томас Ерик Дънкан, който е бил заразен в Либерия, почина в сряда.

Жената е вдигнала лека температура в петък вечерта, след което е била поставена под карантина. Оттогава се разследва до кои други хора неидентифицираната медицинска сестра е имала контакт.

Междувременно в болница в Брейнтри край Бостън, щата Масачузетс, в неделя е бил приет мъж със симптоми на болестта, предава Ройтерс, позовавайки се на Boston Globe. Мъжът се е върнал неотдавна от пътуване в Западна Африка. Сега той е изолиран, а част от служителите на болницата са били евакуирани.

В кризисните райони на Западна Африка санитарните работници не успяват да се справят със заболяването. "Вирусът е много по-напред от нас, и всеки ден ситуацията става по-зле", казва специалният пратеник на ООН Антъни Банбъри след завръщането си от пътуване до Либерия, Гвинея и Сиера Леоне. Според Световната здравна организация от около 8 400 заразени с ебола пациенти са починали повече от 4 000 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още