IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alcoa даде силно начало на сезона на отчетите

Приходите на производителя на алуминий се повишават с 14% до почти 6,4 млрд. долара

08:56 | 13.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Alcoa даде силно начало на сезона на отчетите

Базираният в Ню Йорк производител на алуминий Alcoa, който традиционно е първата голяма американска фирма, представяща тримесечните си финансови резултати, отчита изненадващо силен ръст на приходите си за четвъртото тримесечие благодарение на по-високите цени на суровината, предава Bloomberg.

Приходите се повишават с 14% до почти 6,4 млрд. долара, както става ясно от отчета на ръководения от Клаус Клайнфелд концерн. Експерти очакваха приходи в размер на 6 млрд. долара. 

Печалбата на Alcoa за тримесечието възлиза на 159 млн. долара, или 11 цента на акция. Ако се изключат специалните ефекти за около 273 млн. долара, свързани с преструктурирането на добивния бизнеса на компанията, нетната печалба за тримесечието възлиза на 432 млн. долара, или 33 цена на акция. Нивото е доста над миналогодишния резултат от 40 млн. долара (4 цента на акция) и над консенсусната прогноза на Wall Street за 27 цента за акция.  На борсата резултатите се приеха добре и в следборсовата търговия книжата поскъпнаха с 1%.

„Нашeтo силно четвърто тримесечие приключи една ключова година", казва Клайнфелд, цитиран в съобщение до пресата. „Ние ускорихме съществено трансформацията на Alcoa."

Въпреки че компанията се сбогува с участия в непечелившия бизнес с топене на алуминий, тя разширява своята дейност в областта на металообработването.

Така например компанията придоби през миналата година производители на части за самолети Firth Rixon за почти 3 млрд. долара. Това беше най-голямото поглъщане от Alcoa от 16 години насам. Базираната в Шефилд Firth Rixson прави безшевни валцовани пръстени за реактивни двигатели, изработени от свръхсплави от никел и титан. Нейните продукти се търсят и от компании, добиващи петрол и газ, както и от производители на газови турбини.

През четвъртото тримесечие цената на алуминия се повиши с почти 9 на сто. Като причина експертите назовават комбинация от засилено търсене в световен мащаб и дисциплинирано поведение на производителите. Според пазарни наблюдатели цената ще продължи възхода си и през тази година.

Самият концерн очаква повишение на глобалното търсене на алуминий от 7% за годината.

Alcoa традиционно е първият голям американски концерн, който представя резултатите си. А тъй като алуминият се ползва в много браншове, концернът се счита за барометър за икономиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Пропуснато е да се отбележи, че една от вероятните причини за повишените резултати на тази американска компания са търговските санкции срещу Русия, която преди тях също беше много голям производител и износител на алуминии.Интересно ми е дали има европейска голяма компания от подобен ранг, която да е спечелила от търговските санкции срещу Русия или не се е намерил нито един далновиден и находчив европейски политик, който ако не друго, поне да прави така, както правят предприемчивите американски политици и бизнесмени. Или ЕС го интересува единствено насилственото налагане на хомосексуализма и пълната свободия за простащината и низостта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още