IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alcoa даде позитивно начало на сезона на отчетите в САЩ

Печалбата на производителя на алуминий достигна 195 млн. долара в периода януари-март

11:12 | 09.04.15 г.
Alcoa даде позитивно начало на сезона на отчетите в САЩ

Alcoa Inc излезе на печалба през първото тримесечие, възползвайки се от валутните изменения в периода януари-март.

Базираният в Ню Йорк най-голям производител на алуминий в света отчете печалба от 195 млн. долара, или 14 цента на акция, в сравнение със загубата от 178 млн. долара, или 16 цента на акция, година по-рано. Приходите пък нараснаха с 6,7% до 5,82 млрд. долара, предава The Wall Street Journal.

Alcoa, която традиционно е първата голяма американска компания, представяща финансовите си резултати, се похвали с добри резултати в автомобилната промишленост и самолетостроенето. Основният тласък обаче дойде от звеното за топене на алуминий, което постигна печалба от 187 млн. долара в сравнение със загубата от 15 млн. долара преди година.

Компанията отдаде дължимото и на "благоприятните валутни курсове, ниските разходи за енергия в Испания и подобряването на производителността" като фактори за подобряване на резултатите на бизнеса с топене на алуминий. Alcoa обикновено продава алуминий в долари, но по-голямата част от стоката се пласира извън САЩ, което ѝ позволява да се възползва от по-ниски разходи, когато чуждестранни валути се обезценяват.

Главният изпълнителен директор Клаус Клайнфелд посочи, че "бързи действия" биха позволили на бизнеса на компанията със суров алуминий да стане "по-конкурентоспособен".

Alcoa намали разходите чрез затваряне на бизнеса с топене на алуминий в САЩ, Австралия и Европа, където има относително високи разходи за енергия. През март гигантът заяви, че ще разгледа възможността за допълнително свиване на дейността по това направление, ограничавайки топенето на алуминий с 500 хил. тона на година, или 14% от общия обем.

Компанията заяви още в сряда, че средната цена на суровината се е увеличила с 10% до 2 420 долара за тон. Освен това Alcoa покачи очакванията си за общия растеж на търсенето през 2014 г. до 9% от 7%, или общо 54 млн. тона. Причината е очакваното увеличение на потреблението в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още