IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобиус: Време е за излизане от американските акции

Китай е номер едно на развиващите се пазари, като бичият пазар там няма да приключи скоро, смята опитният инвеститор

16:21 | 21.04.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мобиус: Време е за излизане от американските акции

Инвеститорите трябва да се пренасочат от американските пазари към по-добре представящите се развиващи се пазари, смята ветеранът инвеститор Марк Мобиус, предупреждавайки, че корпоративните печалби в САЩ са на път да разочароват, пише CNBC. 

"Печалбите в САЩ няма да са толкова добри, колкото хората очакват, просто защото там има много насрещни ветрове", посочва изпълнителният председател на Templeton Emerging Markets Group, в интервю за медията.

Първата причина, според него е, че възстановяването в САЩ е все още в начален етап. Освен това "правителственият натиск върху бизнеса е много, много голям при това управление".

"На първо място те мразят банките, така че кредиторите не са в състояние да дадат подкрепата на бизнеса, от която той наистина се нуждае. В резултат на това компаниите трупат кеш и изкупуват обратно акции. Това не подпомага печалбите, така че икономическата експанзия още не е налице, с изключение на технологичния сектор", каза Мобиус.

Макар че все още има възможности на пазара в САЩ - като например компаниите с глобален фокус - основанията за пренасочване към развиващите се пазари стават все по-убедителни, каза той.

Ръстовете на нововъзникващите пазари на акции тази година надвишиха доста тези на американските. Индексът EMSCI Еmerging Markets е нараснал с 8,5% от началото на годината спрямо 2% за S&P 500.

Мобиус, който е оптимист по отношение на няколко азиатски пазари - включително Китай, Индонезия, Тайланд и Тайван – казва, че регионът е в добра позиция да се справи с всяка нестабилността, произтичаща от очакваното вдигане на лихвите от Федералния резерв.

"Вдигането на лихвите в САЩ няма да има толкова голямо влияние върху останалата част от света, защото тя разширява своята парична база", каза той, като се позова на Европейската централна банка и Японската централна банка, които вливат ликвидност на пазарите чрез своите програми за количествени улеснения.

В рамките на нововъзникващите азиатските пазари Китай е "номер едно", казва Мобиус.

Пословично волатилният китайския пазар е постигнал ръст от над 30% от началото на 2015 г. Възходът се пренесе и към местните компании, регистрирани за търговия на борсата в Хонконг, която се покачи с 20 на сто от началото на годината.

"Китай е номер едно заради разнообразието на избора, особено сега, когато борсите в Шанхай и Хонг Конг са свързани“, посочи Мобиус.

Страховете от разпродажби на акции в Китай нараснаха миналата седмица, след като местният регулатор за ценните книжа излезе със силно предупреждение за спираловидното движение на фондовия пазар в страната и затегнатите правила за марджин търговия.

"Мисля, че партията осъзна, че ситуацията заприличва малко на казино за някои хора, и те искат да ограничат това. Те обаче не искат да спрат подема, тъй като част от плана им е да предоставят повече пари в ръцете на обществото", каза той.

Според Мобиус всяка корекция на китайския пазар трябва да се разглежда като възможност за покупки, добавяйки, че „бичият“ пазар няма да приключи скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 13
lilivan
преди 9 години
nobel, Аз знам от кои сайтове да черпя обективна информация, както и от кои автори. Освен това мога и да разсъждавам.А ти от руски сайтове ли се "информираш" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
lilivan
преди 9 години
много неща (да не казвам повечето) в investor.bg, както и в tv OnAir са манипулирани и подвеждащиАз си черпя инфо от сайтове на английски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
lilivan
преди 9 години
Не вярвам на статиите на Петър Нейков, както не вярвам и на "инвеститора" Марк Мобиус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Bobacho
преди 9 години
Този 2010 обясняваше колко е добре да се инвестира в Гърция......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още