IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печална на Chevron се срина с 43%

Въпреки това резултатите на американския производител на петрол и газ се оказаха по-добри от очакванията на анализаторите

12:53 | 02.05.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тримесечната печалба на американския производител на петрол и газ Chevron Corp. спадна с 43%. Въпреки това резултатите на компанията се оказаха по-добри от очакванията на анализаторите, тъй като разходите за преструктуриране и стабилните маржове на операциите по рафиниране засенчиха негативния ефект от срива в цените на петрола, пише Ройтерс.

За периода януари-март щатският енергиен гигант отчита нетна печалба за 2,57 млрд. долара, или 1,37 долара на акция, което е по-малко спрямо първото тримесечие на 2014 г. Тогава компанията спечели 4,51 млрд. долара, или 2,36 долара на акция.

Анализаторите, анкетирани от агенцията, прогнозираха печалба на една акция от 79 цента.

Продукцията се увеличава с 4% на годишна база до 2,68 млн. барела петрол на ден. Ръстът се дължи основно на САЩ, Бангладеш и Аржентина.

Chevron реализира загуба от поделението си за производство на нефт в САЩ. Според Ройтерс това е сигнал, че разходите в страната са едни от най-високите.

Цените на петрола се сринаха с над 40% от юни миналата година на фона на свръхпредлагането в световен мащаб. Това се отрази негативно на поделенията на Chevron за производство на петрол и газ, но печалбата на поделението за рафиниране на „черното злато“ се удвои почти до 1,42 млрд. долара.

От началото на годината Chevron продаде активи за 4 млрд. долара като част от своя мащабен план за намаляване на инвестициите. Поради съкращенията оперативните разходи намаляват с 9 на сто.

Освен това компанията води преговори с над 3 000 контрагенти и очаква от тях да спести близо 900 млн. долара през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Трябва ли да плачем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Eon
преди 9 години
Наистина печална статия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още