IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Schlumberger придобива Cameron International за 14,8 млрд. долара

С покупката на производителя на оборудване за петролни полета най-голямата компания за услуги за петролни полета иска да спести разходи

15:51 | 26.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата компания, предоставяща услуги за петролни полета - Schlumberger Ltd., ще придобие производителя на оборудване за петролни полета Cameron International Corp. за 14,8 млрд. долара, за да спести разходи на фона на слабата добивна активност, предава Ройтерс.

Cameron произвежда продукти за предотвратяване на изтичания и клапани, които контролират налягането при обработка на нефтени и газови находища. Schlumberger предоставя на петролните и газови производители пълен спектър от услуги относно проучване на кладенци, копаене и добив.

Офертата, която е в акции и в парични средства, оценява една акция на Cameron на 66,36 долара, или с 56,3% повече спрямо последната цена на затваряне. Акционерите на Cameron ще получат по 14,44 долара в брой и 0,716 акции на Schlumberger за всяка акция, която притежават.

Офертата на Schlumberger оценява Cameron на 12,74 млрд. долара. Очаква се сделката да се отрази на финансовите резултати на Schlumberger през първата година след затварянето на сделката, което трябва да е факт през първото тримесечие на 2016 г. Комбинираните приходи на Schlumberger и Cameron за 2014 г. възлизат на 59 млрд. долара.

През ноември 2012 г. двете дружества комбинираха подводния си бизнес, като създадоха джойнт венчър, за да копаят в дълбоки води. През тази година Schlumberger пък съкрати 20 000 души и намали капиталовия си бюджет, за да запази маржовете си.

Освен свиване на оперативните разходи сделката ще помогне на Schlumberger да рационализира веригата си на доставки и да подобри производствените си процеси, обяснява главният изпълнителен директор Пал Кибсгаард.

Goldman Sachs съветва Schlumberger по финансовите въпроси, а по правните - Baker Botts LLP и Gibson Dunn & Crutcher. Финансовите съветници на Cameron са Credit Suisse и Cravath, а правният - Swaine & Moore LLP.

Новини за още сделки за сливания и придобивания четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още