IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Halliburton се свиха с 36%

Американската фракинг компания реализира загуба от 54 млн. долара през третото тримесечие

17:26 | 19.10.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Приходите на Halliburton Co. са се понижили с 36%, което доведе най-големия доставчик на фракинг услуги в света до загуба през третото тримесечие, след като най-лошият спад на пазара на суров петрол от десетилетия преоформя облика на индустрията, съобщава Bloomberg.

Базираната в Хюстън компания отчете загуба от 54 млн. долара, или 6 цента на акция, спрямо нетна печалба от 1,2 млрд. долара, или 1,41 долара на акция, през миналата година, заяви компанията в понеделник. Без специалните ефекти резултатите на компанията са с 4 цента на акция над средната оценка за 27 цента на 34 анализатори, анкетирани от Bloomberg. Продажбите са се понижили до 5,6 млрд. долара.

„Това беше период, изпълнен с предизвикателства“, заяви Люк Лъмуон, анализатор в Capital One Southcoast в Ню Орлеанс, преди представянето на резултатите. „Повечето хора в началото на тримесечието очакваха нещата да се влошат. Е, те малко или много достигнаха до катастрофа“.

Петролът се движи между мечия и бичия пазар в Северна Америка през тази година, след като броят на работещите кладенци се понижи рязко. Производителите са намалили с над 100 млрд. долара глобалните разходи за годината, след като цените на суровия петрол се сринаха с над 50% от юни 2014 г. насам.

Очаква се таксите на компаниите за хидравличен фракинг, при който се впръскват вода, пясък и химикали под земята, за да се освободи блокираният въглеводород, да спаднат с 37% в Северна Америка през тази година, сочат данни на IHS Inc.

Halliburton оперира на близки до нулевите нива в Северна Америка, отчитайки оперативен марж на печалбата от 0,8% през тримесечието, като през миналата седмица Schlumberger Ltd. отчете марж от 8,9% за същия период. Halliburton заяви, че работи на по-високи разходи от нужното на пазара, за да е готова за допълнителните дейности след приключване на сделката за придобиване на конкурента Baker Hughes през следващите месеци.

През миналата седмица Schlumberger заяви, че очаква индустрията да се възстанови от най-лошия срив на пазара на петрол от десетилетия насам едва през 2017 г.

Пазарът подценява колко дълъг ще се окаже периодът на възстановяване“, казва Паал Кибсгаард, главният изпълнителен директор на Schlumberger, в конферентен разговор с анализатори и инвеститори, след като най-големият доставчик на фракинг услуги в света отчете спад от 49% на печалбата за третото тримесечие.

За да оцелее в срива и да се състезава по-добре с най-големия си конкурент, Halliburton, вторият най-голям доставчик на фракинг услуги, търси начини да продаде част от активите си, за да спечели регулаторно одобрение за придобиването на Baker Hughesсделка, която бе оценена на 34,6 млрд. долара при обявяването ѝ през ноември 2014 г.

Halliburton вече трябваше да поеме еднократна загуба от 319 млн. долара след данъците за тримесечието, свързана с по-ниската стойност на активите ѝ заради срива на петролния пазар и разходите по сделката с Baker Hughes.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
В цялата си история Холибъртън имат само един пик - войната в Ирак. Ако тук са останали единични бройки мислещи хора, няма как да не помнят, че най-могъщият вицепрезидент в историята на САЩ - Ричард Чейни, беше официален шеф на компанията преди да стане вице на дивия каубой Буш Младото теле, а по време на вицепрезидентския му мандат бяха златните години на Холибъртън. Милиарди се преточиха и от американския бюджет, и от държавата Ирак към сметките на тази компания. А после? После - тишинаааа... Нещо като ресторант Олимп и Силния човек на Иван Костов - Славчо Христов... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 8 години
Баш СА зор да го "духа". Докато имат пари да подкрепят "съмнителни" организации, няма да има нищо за духане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Internet
преди 8 години
И какво се оказа, вместо Русия го духат янките и саудититеМъкааааааааааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Internet
преди 8 години
И какво се оказа, вместо Русия го духат янките и саудититеМъкааааааааааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още