IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските цени на алуминия затрудняват Alcoa

Приходите се свиват с 18% на годишна база

10:24 | 12.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският индустриален концерн Alcoa продължава да страда от сериозния спад на цените на алуминия. През изминалото четвърто тримесечие ръководената от бившия директор на Siemens Клаус Клайнфелд компания отчете загуба от 500 млн. долара, или 39 цента на акция. Преди година фирмата бе на печалба от 159 млн. долара, или 11 цента на акция. Ако не се вземат под внимание разходите от 565 млн. долара, свързани с преструктурирането, печалбата на акция спада до 4 цента спрямо 33 цента година по-рано. 

На годишна база заради ниските цени на алуминия приходите спадат с една шеста (18%) до 5,25 млрд. долара. В момента цената на лекия метал е около 1500 долара за тон - с една четвърт под нивата си отпреди година.

Надежди идват от засиленото търсене на части за процъфтяващата самолетна индустрия, като Airbus и Boeing са сред най-големите клиенти. Освен това през изминалата седмица Alcoa обяви съществено намаляване на производството, като за тази цел ще закрие свой алуминиев комбинат в Индиана. 

От години браншът се бори със спада на цените. Така например на London Metal Exchange, най-голямото в света място за търговия с метали, през миналата година металът се обезцени с почти една пета. Това се дължи и на по-слабото търсене от страна на Китай. Освен това американски фирми обвиняват властите в Пекин, че неправомерно насърчават алуминиевото производство на местни фирми.

При този силно волатилен пазар на алуминий Alcoa е напът да напусне ролята си на чист производител на метала, като инвестира в производството на компоненти за автомобилните концерни и на високотехнологични компоненти за производителите на самолети.

„Стратегията ни ще е да се съсредоточим над онова, което е под нашия контрол“, обясни наскоро Клайнфелд пред CNBC.

През октомври Alcoa съобщи, че ще се раздели на две компании. Класическото производство на суровини ще се отдели от технологично сложните продукти. Под името Alcoa трябва да продължи да се развива традиционният бизнес.

Въпреки загубата обаче на борсата реакциите бяха спокойни, а книжата се понижиха само с 0,75% в следборсовата сесия. 

Alcoa традиционно открива сезона на отчетите на американските корпорации. Тъй като алуминият се използва в много индустрии, данните се считат за важен барометър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още