IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Air Liquide получи зелена светлина от Вашингтон за сливането с Airgas

Двете компании са се съгласили да продадат част от бизнеса си с кислород, азот, аргон и течен въглероден двуокис в бутилки

09:10 | 14.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският газов концерн Air Liquide получи зелена светлина от американските антикартелни власти за придобиването на своя американски конкурент Airgas за над 13,4 млрд. долара, предаде DPA.

Американската федерална комисия по търговията (FTC) одобри сливането под определени условия. За да не стане общата пазарна мощ на двете компании твърде голяма, концерните ще трябва да се разделят с част от своя бизнес, свързана с производството на кислород, азот, аргон и течен въглероден двуокис в бутилки, както и на сух лед на определени пазари. 

Със сделката Air Liquide възнамерява да изпревари европейския си конкурент от Германия Linde като най-голям производител на индустриален газ в света.

През ноември френският концерн обяви, че ще плати за американската компания около 12,5 млрд. евро заедно със задълженията. Air Liquide предлага 10,3 млрд. долара за собствения капитал на Airgas и възнамерява да поеме дългове за още около 3,1 млрд. долара. Тази цена ще направи сделката четвъртото най-голямо европейско придобиване на американска компания от сектора на суровините, сочат данни на S&P Capital IQ.

Air Liquide е осигурила мостово финансиране за сделката и възнамерява да я рефинансира чрез емитиране на акции, привличайки около 3-4 млрд. евро.

В общо изявление двете компании поясняват, че разрешението на FTC е последното регулаторно препятствие и очакват трансакцията да приключи до 23 май.

Сделката идва в предизвикателни времена за индустриалната икономика, тъй като забавянето в Китай и спадът на цените на суровините притискат търсенето на стомана и оборудване, използвано в петролната, миннодобивната и строителната индустрия. Производството обаче се засилва значително повече в САЩ в сравнение с Европа през последните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още