IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq с най-дългата позитивна серия от 15 месеца

Пазарът губи малко енергия в очакване на катализатор, твърди инвестиционен стратег

23:15 | 01.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските фондови борси приключиха първата си сесия за юни с минимални повишения на фона на смесени икономически данни, предава MarketWatch.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 0,01%, или 2,47 пункта, до 17 789,67 пункта. По-широкият бенчмарк S&P 500 напредна с 2,37 пункта, или 0,1%, за да завърши на ниво от 2 099,33 пункта, като само подсекторите на телекомуникационните услиги и потребителите стоки бележат спад. Технологичният индекс Nasdaq Composite Index отчете ръст от 4,20 пункта, или 0,1%, за да затвори на равнище от 4 952,25 пункта. Това беше седмият пореден дневен ръст за Nasdaq, което представлява най-дългата позитивна серия от 15 месеца насам. 

“Мисля, че това е кумулативен ефект. Бяхме на ниво от 2 100 пункта (при S&P 500). Пазарът губи малко енергия на това ниво в очакване на катализатор”, казва Марк Лускини, главен инвестиционен стратег в Janney Montgomery Scott.

Фючърсите върху американския суров петрол поевтиняха с 9 цента, или 0,18%, до 49,01 долара за барел, след като по-рано цената падна под 48 долара за барел. Ройтерс съобщи в сряда, че четирима източници от ОПЕК твърдят, че организацията ще разгледа възможността за създаване на нов таван за добив на петрол на срещата си, насрочена за четвъртък. 

Според анализ на банка Metzler рискът от възможен Brexit систематично се подценява от инвеститорите. Проведената от Sentix анкета показва, че през май само 16 на сто от запитаните очакват излизане на Великобритания, спрямо 27 на сто през април. Сред инвестиционните инвеститори този дял е дори още по-нисък – 9 на сто. Според британския букмейкър Ladbrokes вероятността от Brexit е скочила през последните 24 часа от 21 до 27 на сто. 

На макроикономическия фронт негативни новини имаше и от Азия, и от Европа. Икономическото възстановяване в Китай отново е под съмнение, след като три отделни икономически проучвания показаха смесени данни за икономическата активност в страната.  Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) остана без промяна спрямо април на ниво от 50,1 пункта, което обаче е над очакванията за спад до 50 пункта, прогнозирани от 31 икономисти, анкетирани от агенция Ройтерс. PMI индексът на китайското икономическо списание „Цайсин“ (Caixin) се понижава до от 49,4 до 49,2 пункта. Това е 15-ти пореден месец свиване и най-ниската стойност от февруари.  Отделно изследване на бизнес активността в сектора на услугите показва, че PMI индексът се понижава от 53,5 до 53,1 пункта. Услугите, които генерират по-голямата част от БВП, са ключови за икономическия преход в Поднебесната империя.

В Европа също прозвучаха алармени сигнали. Производственият сектор в 19-членната еврозона расте и в петия месец от годината, но с по-бавни темпове, показват окончателните данни.  Активността в производствения сектор в зоната на единната валута расте по-бавно през май в сравнение с предходния месец, но остава на положителна територия, сочат данните на Markit Economics. Производственият PMI индекс за цялата еврозона се понижи до 51,5 пункта, което е по ниско ниво от достигнатите 51,7 пункта през април.

От другата страна на Океана обаче дойдоха обнадеждаващи новини. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор на Института за управление на предлагането (ISM) се повишава до 51,3 пункта през май. Консенсусната прогноза на икономистите, анкетирани от Ройтерс, беше за стойност без промяна спрямо април - 50,5 пункта. 

На корпоративния фронт под натиск бяха акциите на производителите на спортни стоки. Under Armour понижи прогнозата си за годишните си резултати, след като един от големите клиенти - Sports Authority, поиска защита от неплатежоспособност. Книжата на Under Armour загубиха 4,33 на сто. Покрай тях пострадаха и акциите на конкурента Nike, които се обезцениха с 0,89 на сто.

Широко дискутирана тема на Wall Street остават и придобиванията. Софтуерният концерн Salesforce възнамерява да придобие доставчика на софтуер за онлайн търговците на дребно  Demandware за около 2,8 млрд. долара. Книжата на Demandware се изстреляха с 55,82 на сто, а тези на Salesforce се обезцениха леко с 0,29 на сто.

Попадналият под натиск производител на чипове и полупроводници AMD възнамерява да съживи бизнеса си с евтини чипове за презентиране на виртуалната реалност. Инвеститорите обаче не се впечатлиха особено, а книжата загубиха 2,41 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още