IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп предлага "щателни проверки" за влизане в САЩ

"Идеологически тест" за допускане в страната ще проверява кандидатите за позициите им по въпроси като религиозната свобода и равенството между половете

23:58 | 15.08.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Доналд Тръмп призова днес в щата Охайо за "щателни проверки" на имигрантите, желаещи да се установят в САЩ, и обеща да блокира всички онези, които симпатизират на екстремистки групировки или не зачитат американските ценности, предаде AP.

В реч, очертаваща бъдещата му външна политика, кандидатът за президент на САЩ на републиканците обясни, че предлаганата политика ще изисква първо временно спиране на имиграцията от опасни райони в света.

Съветници от кампанията на Тръмп обясниха, че нов "идеологически тест" за допускане в САЩ ще проверява кандидатите за позициите им по въпроси като религиозната свобода, равенството между половете и правата на хомосексуалистите.

Правителството ще използва въпросници, социални медии, интервюта с приятели и членове на семействата или други методи да установи дали кандидатите подкрепят американските ценности като търпимост или плурализъм. Предвидено е също САЩ да отказват визи в случаите, когато е невъзможно да се направят проверките.

Републиканският кандидат каза, че ще изиска от Държавния департамент списък с регионите, където в момента проверките не са достатъчни, и че ще спре временно миграцията от страните, които са известни с износ на тероризъм.

Тръмп обеща, че важен компонент на външната му политика ще бъде прекратяване на разпространението на радикален ислямски тероризъм чрез ограничаване на достъпа до интернет. "Не бива да позволяваме интернет да се използва като средство за набиране на терористи", подчерта той, цитиран от БТА.

Тръмп каза също, че съперничката му Хилари Клинтън не притежава "психическата и физическата сила" да се опълчи на "Ислямска държава" (ИДИЛ) и че унищожаването на терористичната групировка ще бъде в центъра на неговата външна политика като президент. "Всяка страна, която споделя тази наша цел, ще бъде наш съюзник", добави той, посочвайки специално Русия като страна, с която САЩ трябва да имат по-добри отношения.

Тръмп обвини президента Барак Обама и бившия държавен секретар Хилари Клинтън, негова съперничка за президентския пост, че политиката им е довела до дестабилизация на Близкия изток и възникването на "Ислямска държава". Към катастрофалните грешки на САЩ във външната политика, предизвикали ръст на тероризма, републиканецът открои намесите в Ирак и Либия.

Тръмп ревизира досегашната си позиция за НАТО и каза, че ще работи в тясно сътрудничество с натовските съюзници за ликвидиране на ИДИЛ. Преди това той бе заплашил, че САЩ няма да изпълняват задълженията си по Северноатлантическия договор, навличайки си остри критики от съюзниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
Sakamano
преди 7 години
"Съветници от кампанията на Тръмп обясниха, че нов "идеологически тест" за допускане в САЩ ще проверява кандидатите за позициите им по въпроси като религиозната свобода, равенството между половете и правата на хомосексуалистите."По тези критерии и нашенските "патриоти" ще получат червен картон за влизане в САЩ, барабар с ислямистите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още