IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако изборите бяха днес, Хилари Клинтън щеше да стане президент на САЩ

Според нов проект кандидатът на демократите води в ключови щати

10:09 | 25.08.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ако президентските избори в САЩ се провеждаха днес, демократът Хилари Клинтън щеше да спечели ключовите щати Флорида, Охайо и Вирджиния и да има 95% шанс да победи републиканеца Доналд Тръмп, за да стане първата жена президент на Америка, сочи проектът States of the Nation на Ройтерс/Ipsos.

Проектът, който комбинира социологически проучвания с анализ на гласоподавателните модели при различни изборни сценарии, показва, че Клинтън в момента води Тръмп с 6 процентни пункта и в 19 щата, включително най-населените, които имат изключително голямо влияние за резултата от изборите.

В момента Клинтън може да спечели поне 268 вота от Избирателната колегия – органа, който в крайна сметка избира следващия президент, само с два по-малко от нужните ѝ, за да спечели Белия дом. Средно бившият държавен секретар ще спечели със 108 гласа преднина на избирателната комисия.

Тръмп ще спечели поне 21 щата, много от които с по-малки населения, което ще му даде поне 179 вота.

Изборите са след 10 седмици и много неща могат да се променят до 8 ноември. Кандидатите са със сравнително изравнени резултати в осем щата, включително Пенсилвания, Мичиган и Северна Каролина, а анкетите от Аляска, Уайоминг и Вашингтон са твърде ограничени, за да се определи победителят в тях. Тръмп обаче ще трябва да спечели всичките 21 щати, в които в момента води, както и всички останалите несигурни щати, за да спечели поста.

Това е доста голямо предизвикателство за Тръмп, чиято кампания му помогна да си спечели номинация на републиканската партия, но засега не му носи широка подкрепа от избирателите.

Ако Тръмп не успее да привлече повече жени избиратели, умерени републиканци и малцинства, почти сигурно е, че той ще изгуби Белия дом, сочи проектът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 4
Императорът
преди 7 години
Тия проучвания ги знаем - такива проучватели твърдяха, че Британия ще остане в ЕС почти до самият край на гласуването в референдумът !!!Да, ного неща могат да се променят - защото още не са започнали телевизионните дебати - а именно там ще направят хората прякото сравнение, между Доналдът и между клинтънова - и ще се убедят с очите си колко глупава и жалка е бабата, сравнена с този велик и харизматически мъж.Иначе да - срещу Доналдът със сигурност ще гласуват определени групи - паразитните малцинства (не вярвам, че средностатистическите евреи, явяващи се средна класа, ще подкрепят бабишкерата, вместо Доналдът), паразитиращите държавни чиновници, болните феминистки и т.н.Ще бъде позор клинтънова да бъде избрана само защото носи фуста и от съчувствие - задето саксофонистът я измами с Моника, защото тя НЯМА НИКАКВИ ДРУГИ КАЧЕСТВА.Веднъж американците вече избраха обонго само заради цвета на кожата му - и: знаем докъде докараха и държавата си и света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"Ако Тръмп не успее да привлече повече жени избиратели, умерени републиканци и малцинства, почти сигурно е, че той ще изгуби Белия дом, сочи проектът".А проектът не посочва ли , че каквото и да стане сега , Килъри трябва да е президент , а следващият трябва да е гей ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още