IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп обмисля нов указ за имиграцията

Повече яснота по намеренията на американския президент ще има в началото на следващата седмица

09:47 | 11.02.17 г. 7
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля да подпише нов указ за имиграцията, след като съдът блокира забраната за влизане на бежанци и граждани на 7 мюсюлмански държави в Страната на неограничените възможности, предава Ройтерс.

Той намекна за такава възможност в разговор с репортери преди да замине с премиера на Япония Шиндзо Абе за Флорида.

Засега Тръмп не дава подробности за евентуалния нов указ. Възможно е той да пренапише заповедта си, като изключи притежателите на визи или постоянно пребиваващите в страната граждани на въпросните държави. Това може да облекчи частично опасенията на съдилищата, допълва информационната агенция.

Евентуални промени в указа обаче биха позволили на критиците Тръмп да декларират победа с аргумента, че е бил принуден да промени курса в първата си голяма акция като президент.

Остава възможно и делото във Върховния съд, макар че засега сигналите са, че Белият дом не възнамерява да подава иск, защото евентуална загуба би била опустошителна.

Ройтерс припомня, че Доналд Тръмп забрани временно граждани на Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен да влизат в САЩ. Той наложи и временна забрана за прием на бежанци с изключение на бежанците от Сирия, за които забраната е за неопределено време.

„Ще спечелим тази битка. Жалко е, че това отнема време. Имаме много възможности, включително и издаването на нова заповед“, коментира президентът на САЩ пред журналисти.

Повече яснота по намеренията на Доналд Тръмп ще има в началото на следващата седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
Hahoto
преди 7 години
Историята, ясно показва, че лудите я променят най-често, но не кресливите като StraightForward, а самоидейните и дейните :) Нормалните люде обикновено бранят статуквото, докато не приемат промяната и напаснат когнцициите си към новите реалности!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
Господин Тръмп, това което е позволено на президента във Воловария, не е разрешено в Юпитерия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
georgi_shum
преди 7 години
Да сравняваш Тръпм с Линкълн или да правиш някакви паралели между тогава и сега, наистина трябва да си малко haho ;) No offence meant ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
StraightForward
преди 7 години
"а и за нареждането му за арестуване на издатели на вестници...."Това от къде си го измисли, или както и самият Тръмпфф, твърдеше, че всичко каквото различно се казвало по медиите от неговите невежи лъжи, било "алтернативни факти", даже говорел за терористични актове, за които всички медии не знаят !!???? А то няма такива факти, измисля си и факт, това ли ви, КЕФИ В ТОЯ НЕКАДЪРНИК!??? СЪЩОТО Е КАТО ОГРОМНАТА ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА ВЕЧЕ 73 ГОДИНИ!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Hahoto
преди 7 години
Чети, всичко се повтаря. :) https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B9%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BC_%D0%9B%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D1%8A%D0%BB%D0%BD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Hahoto
преди 7 години
Тръмп твърдо се противопоставя на имиграцията, и победата му на президентските избори през 2016 година допълнително поляризира нацията. Преди церемонията по встъпването му в длъжност много борбата срещу него е била огромна. Критикуван е за нареждането му да не се прилага habeas corpus правото на имигранта да се яви пред съд, за да получи присъда, хвърлянето в затвора на няколко човека от администрацията, а и за нареждането му за арестуване на издатели на вестници....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
georgi_shum
преди 7 години
Сам си го натика с тоя указ. Никакви конкретнии доводи за забраната нямаше, както и защо са избрани точно тези 7 страни, а не примерно СА, Катар, Пакистан, Тунис, Мароко или Чечня, от където доказано са излезли доста повече терористи правили антентати включително и в САЩ.Отделно да забраняваш на хора със законно и редовно издадени визи от тези страни, както и на такива със зелени карти или двойно гражданство да влизат, и да очакваш това да не падне в съда и да не предизвика огромни протести, трябва да си меко казано не много умен. Или да целиш точно това протести и проблеми :) Та само иранската диаспора в САЩ е над 1 милион души. Огромна част от тях с двойно гражданство, и отделно че са доста добре интегрирани и с позиции и влияние. Та Тръмп се вкара или може би нарочно го вкараха и много яка дупка:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още