IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокурори започват дела срещу Доналд Тръмп

Получавани от фирми на президента заплащания от страна на чуждестранни правителства нарушавали конституцията на САЩ

08:45 | 13.06.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Генералните прокурори на щата Мериленд и на Колумбия, в който се намира столицата на САЩ Вашингтон, Карл Ракайн и Браян Фрош, заведоха съдебни искове срещу президента Доналд Тръмп с аргумента, че получавани от негови фирми заплащания от страна на чуждестранни правителства нарушават конституцията на САЩ, предаде Ройтерс.

Плащанията, които фирми на президента получават от чуждестранни правителства и национални държавни институции чрез хотелиерската му империя Trump International Hotel, лишават Мериленд и окръг Колумбия от дейността на някои компании и поставят местните власти под натиск да дават специално отношение на фирмите на Тръмп, се казва във внесения в щата Мериленд съдебен иск. 

Генералните прокурори ще искат съдът в Мериленд да нареди Тръмп да не получава никакви правителствени плащания извън заплатата си на президент.  Притежаването на стотици фирми от държавния глава освен това нарушава конституционното изискване президентът да не получава подаръци от чужди правителства без одобрение от Конгреса, както и от национални държавни ведомства при каквито и да било обстоятелства, се посочва в иска. Прокурорите се позовават и на т. нар.  Emoluments Clause в Конституцията, която забранява подобен род бизнес отношения на американски политици с чужденци.

През януари Тръмп предаде управлението на Trump Organisation на тръст, който се контролира от двамата му пълнолетни синове, но той все още е собственик на фирмите си, включително Trump International Hotel  във Вашингтон, който се намира в непосредствена близост до Белия дом и може да ползва приходи от тях когато пожелае. Например правителството на Саудитска Арабия, към което напоследък Тръмп показа особено близки отношения, е оставило в хотела му стотици хиляди долари, се твърди в обвинението.

Мериленд и Колумбия са изправени пред "непоносима дилема", когато Тръмп иска от тях да дадат на негови фирми разрешения за ползване на земя или някакви предимства, изтъкват още генералните прокурори. Според Министерството на правосъдието, което в петък даде становище по подобен иск от януари, приходите на хотелите на Тръмп не попадат под конституционната дефиниция за неуместни плащания, нито нарушават забраната за получаване на плащания от други власти, тъй като това се отнася до извършвани от президента лични услуги.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 6
Sakamano
преди 6 години
Каква изненада, на Тръмповеца пак нещо му пречи. То не бяха медиите, съдиите, прокурорите, законите, ФБР, либералите, мексиканците, демократите, републиканците... Сигурно и вятъра му пречи, че не духа от правилната посока. Типичните оправдания на некадърник. Той поне да беше свършил нещо за половин година управление, освен дето отмени няколко указа на Обама и международни договори, без да предложи нищо стойностно в замяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
KPetkov
преди 6 години
Това са поредните прокурори, назначени от Обамчик, които се опитват да мътят водата. Тръмп даже и пет минути няма да им отдели. Има си адвокати, които се занимават с тея детски игрички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 6 години
Направо да го застрелят и сичко да си доиде на местото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още