IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският Сенат прие по-строгите санкции срещу Русия и Иран

Ратификацията на закона е в ръцете на президента на САЩ Доналд Тръмп

08:05 | 28.07.17 г. 31
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският Сенат почти единодушно – с 98 гласа „за“ и само 2 „против“, гласува закона за затягането на санкциите срещу Русия, както и Иран и Северна Корея, предава Ройтерс.

Преди дни текстовете минаха и в Камарата на представителите също с голямо мнозинство. 

Вписването на мерките в закон ще затрудни президента Доналд Тръмп да облекчи санкциите срещу Русия еднолично.

Сега законът ще бъде изпратен към Белия дом и Тръмп може да го подпише и той да влезе в сила или да му наложи вето. Анализатори обаче не очакват вето, защото Тръмп се опитва да се защити от обвиненията за близост с руските власти, заради което се водят и разследвания срещу него и членове на семейството му.

Руският президент Владимир Путин, който многократно е отричал заключенията на разузнавателните служби на САЩ, че Москва се е намесила в изборите на САЩ с използването на методи за кибернетична война, заплашва с ответни мерки.

Това е първото основно законодателство в областта на външната политика, одобрено от Конгреса в рамките на мандата на Доналд Тръмп.

Дори и той да реши да наложи вето на закона, текстовете ще съберат достатъчна подкрепа от Камарата на представителите и Сената, за да бъдат прокарани отново. Представители на Белия дом посочват обаче, че Тръмп може да наложи вето, като поиска още по-строг санкционен режим.

Путин коментира отново, че Москва ще реши какви действия да предприеме само след като види пълните текстове на закона.

Законът би засегнал редица руски индустии и да навреди още повече на и без отслабената руска икономика заради санкционния режим след 2014 г. заради анексирането на Крим и ролята на Кремъл в украинския конфликт.

Законодателството разтревожи и Европейския съюз (ЕС), тъй като новите санкции затягат режима и за компании, които разработват проекти с руско участие. Опасенията са за енергийната сигурност на Съюза.

Ограничения се предвиждат и за участващите в иранската балистична програма, както и компаниите, които правят бизнес с Иран. Санкциите се прилагат и за силите за сигурност на Ислямската революционна гвардия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

19
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
EU will ein Arsenal von Strafmassnahmen gegen die USA aktivierenhttps://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2017/07/28/eu-will-ein-arsenal-von-strafmassnahmen-gegen-die-usa-aktivieren/---------------------------------------------------------------глей ги кви са прости парчета тия американци, тва го писахме още 2014та че накрая всички ше се обърнат срещу тях и Америте ше го изпампурят накрая, щот с такива заповеднически глупости никой не е прокопсал мноо далече и ей го то си се случва .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 5
Hahoto
преди 6 години
Путин разбира че руския капитализъм не се различава по нищо от американския и затова поддържа имиджа си с агресия към съседни страни.Разтълкувай ми това щото за мен е изключително несериозно и няма логика - къса ми се причинно следствената връзка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 7
tisia
преди 6 години
...ейде стига вече.На ясно си ,че тези приказки за " агресията към съседни страни " са за друг вид хора. Тук на тези приказки никой няма да обърне внимание,повярвай ми. / освен,разбира се , брачеда,който пишеше само с главни букви /...кажи нещо смислено по темата или се разкарай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 6 години
Изключително несериозно. Американците и така купуват каквото си поискат от Русия. А колкото до цените тях не ги определят нито чаршафите нито ***, а борсите в Ню Йорк и Лондон. Путин разбира че руския капитализъм не се различава по нищо от американския и затова поддържа имиджа си с агресия към съседни страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
'Counter-sanctions possible, trade war between EU & US would be very bad' - German economy minister https://***.youtube.com/watch?v=nbsYgrEJ2Oc------------------------------------------------------------------нещо доста са недоволни швабите и не само те, ше има май германски санкции за Америте .... и каат че С.Корея имала 4% ръст с нейните санкции .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 1
Стефчо
преди 6 години
Тия "санкции" са си жива търговска война. Ако ЕС сега клекне ще го *** до второ пришествие. Следващият "санкциониран" ще е Китай, а всъщност ще го отнесе пак Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 3
Hahoto
преди 6 години
Това е война на изтощение. Ако и като се изтощят много руснаците, ако и като клекнат.... Ще долети голям бял самолет от Америка с бизнесмени, ще си напазарят на безценица ресурси, ще си направят договори, като с нашите американски централи и златни мини. И ще си отлетят по живо, по здраво, у дОма. Това: политика, тирани, зли Путини, демокрация, всичко е пяна на повърхността. Прах в очите на плебса и зрелище - да се дели на фили и фоби. Под пяната, реките са студено бистри и с ясни финансови интереси. Не ще Путин да даде евтини ресурси,дърви се нещо - Ок, ще го унищожим. Ако могат и да нацепят Русия на парчета ще я нацепят, по лесно ще се папка тогава. Виновни ли са янките, че го правят. Според мен НЕ! Щом могат от позиция на силния да печелят.. . Това си е война в момента, 3-та световна, за сега само на икономическия фронт. Веднъж вече янките събориха далеч по-голямо животно СССР. Сега продължават по план. Може ли руската мечка да им се противопостави и как - поживем увидим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Абе сичко е точно тъй, ама сериозните европейски фирми много разчитат на всякакви проекти с руснаците и без тях може да последват съдбата на мистралостроителите. И те затуй Юнкера - оня агент на Путин, си позволи да си покаже зъбките. Ше видим ко ше стане. Ний сме бустанистан, наще дини санкции не ги плашат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Да гледаме обективно и да се абстрахираме от честно-нечестно. Американците искат и могат да наложат каквито си искат санкции и на който си искат, ако така преценят, че им е стратегически изгодно. Чрез тях те преследват, краткосрочни и дългосрочни цели. По отношение на Русия определено са с белите фигури е водят атакуваща партия. Санкциите през 2014 имаха мощен ефект върху Русия, сега когато трудно икономиката им се приспособи и хватката се поотслаби, веднага идва следващата порция. Освен новото орязване на Русия до свеж външен финансов ресурс е застрашен и Северен поток2, тъй като сериозните европейски фирми едва ли ще рискуват да влязат в черния американски списък. Така че действително следващия ход е на руснаците. "То ще се види, казал глухия, то ще се чуе, казал слепия" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 6 години
Хихи........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още