IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският Сенат прие по-строгите санкции срещу Русия и Иран

Ратификацията на закона е в ръцете на президента на САЩ Доналд Тръмп

08:05 | 28.07.17 г. 31
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският Сенат почти единодушно – с 98 гласа „за“ и само 2 „против“, гласува закона за затягането на санкциите срещу Русия, както и Иран и Северна Корея, предава Ройтерс.

Преди дни текстовете минаха и в Камарата на представителите също с голямо мнозинство. 

Вписването на мерките в закон ще затрудни президента Доналд Тръмп да облекчи санкциите срещу Русия еднолично.

Сега законът ще бъде изпратен към Белия дом и Тръмп може да го подпише и той да влезе в сила или да му наложи вето. Анализатори обаче не очакват вето, защото Тръмп се опитва да се защити от обвиненията за близост с руските власти, заради което се водят и разследвания срещу него и членове на семейството му.

Руският президент Владимир Путин, който многократно е отричал заключенията на разузнавателните служби на САЩ, че Москва се е намесила в изборите на САЩ с използването на методи за кибернетична война, заплашва с ответни мерки.

Това е първото основно законодателство в областта на външната политика, одобрено от Конгреса в рамките на мандата на Доналд Тръмп.

Дори и той да реши да наложи вето на закона, текстовете ще съберат достатъчна подкрепа от Камарата на представителите и Сената, за да бъдат прокарани отново. Представители на Белия дом посочват обаче, че Тръмп може да наложи вето, като поиска още по-строг санкционен режим.

Путин коментира отново, че Москва ще реши какви действия да предприеме само след като види пълните текстове на закона.

Законът би засегнал редица руски индустии и да навреди още повече на и без отслабената руска икономика заради санкционния режим след 2014 г. заради анексирането на Крим и ролята на Кремъл в украинския конфликт.

Законодателството разтревожи и Европейския съюз (ЕС), тъй като новите санкции затягат режима и за компании, които разработват проекти с руско участие. Опасенията са за енергийната сигурност на Съюза.

Ограничения се предвиждат и за участващите в иранската балистична програма, както и компаниите, които правят бизнес с Иран. Санкциите се прилагат и за силите за сигурност на Ислямската революционна гвардия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 6 години
За Третия Рим ли пишеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 6 години
Хайде да се определите, санкциите дали са нещо лошо за Русия или и помагат да се развива ускорено(в което всеки който има минимално две гънки, не вярва). В руските сайтове вече назовават фараона като Питерското чучхе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Конете се ритат , а атовете като нас страдат. ат /кон на турски език/ и кон е едно и също :) Трябвало да пишеш "Когато конете *атовете/ се ритат, магаретата страдат" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
И Рим така... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
Lucifer
преди 6 години
Преди време, не си спомням кой американски политик беше отговорил на въпроса "дали америка не се притеснява че има вече твърде много врагове??...отговорът беше "америка отдавна няма нужда от приятели" ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 9
крас
преди 6 години
Погледнете какво става с курсовете на валутите. ШВЕИЦАРИЯ бе убежище на руски капитали. Свързаният с нея франк се срина.Не само Русия , но и Европа е в състояние на война. ЗАСЕГА ТЯ Е САМО ФИНАНСОВА!УТРЕ НА НАЙ ГОЛЕМИЯТ ПОТРЕБИТЕЛСКИ ПАЗАР МОГАТ ДА БЪДАТ НАЛОЖЕНИ САНКЦИИ НА ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ КОМПАНИИ ДРЪЗНАЛИ ДА ИНВЕСТИРАТ В РУСКИ ПРОЕКТИ. СТРЕЛКИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНВЕСТИЦИИ ГЛЕДАТ САМО В ЕДНА ПОСОКА - към АМЕРИКА!ОЧАКВАМЕ РУСКИЯ ОТВЕТЕН УДАР. Конете се ритат , а атовете като нас страдат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 11
ABBA
преди 6 години
"цунг-мунк ли се казваше онова в шахът"....... цунг-цванг :)2-*** се карат, mother Russia печели :) Е как със санкции си дигнаха селското стопанство, ше дигнат и промишлеността. За ииивъл рашънс става дума, не за раята у Бълллгаристан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
dr.5rov
преди 6 години
Тръмп се оказа яко заклещен, но поне ще си има оправдание, че така искат американците. Ще видим какво се крие зад изказванията на руснаците, че отговорът им ще бъде много сериозен. Най-вероятно само приказки, че отговорът им ще бъде много сериозен. И ако има някаква реакция, тя вероятно ще бъде асиметрична. Този тип реакции обаче понякога са много болезнени и се случват там където най-малко очакваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 8
0pk
преди 6 години
Така се прокарва закон срещу марсианците - първо обвиняваш президента във тесни връзки с тях и после ако посмее да наложи вето, значи е вярно първото твърдение :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още