IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За музея или за боклука - бъдещето на паметниците на Конфедерацията в САЩ

Някои предлагат премахнатите паметници да се поставят в музеи, други - в гробища на войници от Конфедерацията, а трети - да се използват за направата на други

18:36 | 18.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ЗА РАЗЛИКА ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Дебатът е в ярък контраст с това как в Източна Европа се справят с хиляди статуи след падането на комунизма в края на 80-те и началото на 90-те години. В много случаи поваляни от гневни тълпи, някои статуи свършиха в контейнерите за смет, а други в музеите, за да поучават хората за злото на тоталитарните режими.

В Будапеща има парк с платен вход, в който са разположени 40 статуи на комунистически герои като Карл Маркс. 

В американския Юг все още бушува дебат между тъгуващите по миналото и онези, които виждат в паметниците болезнено напомняне за робството. По данни на Southern Poverty Law Center в САЩ има над 700 статуи на Конфедерацията, повечето издигнати през в началото на миналия век, десетилетия след края на Гражданската война.

Те са целели да препотвърдят властта на белите хора, казва Джонатан Лейб, ръководител на департамента по политология и география в университета "Олд доминиън" в щата Вирджиния. "Те са видим, осезаем израз на власт", каза той в четвъртък. 

В Бирмингам, щата Алабама, кметът Уилям Бел е разпоредил на работници да закрият конфедеративна статуя с шперплатови плоскости, докато градът оспорва щатски закон, който забранява премахването на такива паметници. "Те представляват актове на подстрекателство за бунт срещу САЩ и държавна измяна срещу САЩ", каза кметът в сряда за Ройтерс.

Но симпатизанти, законодатели и граждани се противопоставят на плановете за отстраняването им. "Абсолютно съм несъгласен с това хигиенизиране на историята", каза във вторник по радио WVHU губернаторът на Кентъки Мат Мевин от Републиканската партия. 

Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още