IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За музея или за боклука - бъдещето на паметниците на Конфедерацията в САЩ

Някои предлагат премахнатите паметници да се поставят в музеи, други - в гробища на войници от Конфедерацията, а трети - да се използват за направата на други

18:36 | 18.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ПОДХОДЯЩ КОНТЕКСТ

Повечето от премахнатите статуи засега събират прах в складове или - какъвто е случаят в Ню Орлийнс - лежат разглобени в градско бунище за скрап, където две от тях са били видени от репортери. В Балтимор статуите са на склад, по думите на говорителя на кмета Антъни МакКарти, който каза, че те ще бъдат пратени вероятно на гробище на Конфедерацията или в музей. 

Законодателите в много градове са изразили интерес към преместване на статуите в музеи, за да бъдат разглеждани като исторически артефакти, а не като притегателни места за прояви на расизъм. Ана Лопес Броше, председател на градския съвет в Джаксънвил, Флорида, се изказа в понеделник в подкрепа на премахването на статуите на Конфедерацията от публични места и предложи те да бъдат преместени така, че да бъдат поставени в "исторически контекст".

В Лексингтън, Кентъки, кметът Джим Грей е предложил изместване на статуите от градски парк, където е имало тържище за роби и стълб за бой с камшик. 

Междувременно в Гейнсвил, Флорида, премахната статуя е била върната на местния филиал на "Обединени дъщери на Конфедерацията", издигнала паметника през 1904 г. Организацията, основана през 1894 г. от потомки на войници на Конфедерацията, е издигнала много такива паметници с цел да изрази призива си за "истинска история" на Гражданската война и да отбележи местата, "станали исторически с храбростта на Конфедерацията". 

Някои историци твърдят, че подобно на Източна Европа паметниците на Конфедерацията трябва да бъдат запазени, но в подходящ контекст. "Стълб за бой с камшици за роби не е нещо, което искаме на публично място без интерпретацията му", казва Уилям Фицхю Бръндейдж, професор по американска история в Университета на Южна Каролина. "Но от друга страна, ако ги поставим в музеите "Смитсониън", където хората могат да ги видят уместно интерпретирани, това е ценно образователно средство", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още