IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в САЩ се покачват над очакванията

Поскъпването на бензина е с най-голям ефект върху отдалечаването от ниската инфлация

17:22 | 12.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствените цени в САЩ се покачват през ноември, след като разходите за бензин и други стоки се увеличиха, съобщава Ройтерс. Докладът на Министерство на труда показва ускоряване на натиска върху цените на едро, което може да намали опасенията за задържане на ниската инфлация.

Индексът на цените на производител за крайното търсене е нараснал с 0,4% през изминалия месец, като отбелязва трети поред силен месец. За последните 12 месеца до ноември показателят нараства с 3,1%, като това е най-големият му ръст от януари 2012 г. За сравнение, само през октомври покачването беше с 2,8%. Резултатите се оказват над очакванията на анализаторите, които прогнозираха индексът на цените на производител да отбележи ръст от 2,3%.

Така нареченият основен индекс за цените на производител, които изключва хранителния и енергийния сектор и услугите, се повишава с 0,4% през миналия месец. Показателят нараства с 2,4% за последните 12 месеца – най-големият му ръст от август 2014 г.

Покачването на цените на производител намалява опасенията на някои от представителите на Федералния резерв, че факторите, понижили инфлацията в началото на годината, ще продължат да оказват влияние върху пазара. Фед се очаква да увеличи лихвения процент на срещата си в сряда за трети път тази година, като решението може да бъде взето спокойно на фона на стабилния пазар на труда и силната икономика.

Централната банка проследява индекса на цените на личните потребителски разходи с изключение на храните и енергията. Той достига целта на регулатора от 2% за близо пет години и половина.

През миналия месец цените на бензина нараснаха с 15,8%, което е най-голямото увеличение от август 2009 г. и то при положение, че през октомври имаше поевтиняване с 4,6%. Ръстът в цената на горивото представлява две трети от увеличението с 1% на индекса на крайните потребителски стоки. Наблюдава се увеличение и на цените на лекотоварните автомобили, фармацевтичните препарати, говеждото месо и електричеството за бита.

Цените на едро на хранителните стоки се повишават с 0,3% през ноември след увеличение с 0,5% през октомври. Цените за услугите са се увеличили с 0,2% през миналия месец, след като през октомври са се повишили с 0,5%.

Основните стоки се увеличиха с 0,3% през ноември, нараствайки със същия марж за трети пореден месец. Цените на леките автомобили се увеличиха с 0,5% през миналия месец, като това е най-голямото увеличение от декември 2016 г. Цените на здравните услуги остават непроменени през миналия месец, след като през октомври се повишиха с 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още