IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Тръмп да спази това, което ще обещае в посланието си днес

Американският президент често пропилява кратката ера на позитивни настроения, пише Джонатан Лемайър за AP

08:34 | 30.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Президентът Доналд Тръмп, който няма природна дарба на оратор, все пак е показал, че понякога може да произнесе мощна реч, която убедително да изложи неговата визия, да докосне емоционални струни и да трогне коментаторите дотам, че да заявят, че той най-накрая изглежда като президент. След което обаче аутокюто (автоматичният телевизионен подсказвач) изключва.

Както се е случвало неведнъж, Тръмп произнася някаква реч, която се посреща добре, придържа се към готовия текст, следват моменти на буйна невъздържаност, след което бързо губи инерция в полемика, която сам създава, пише в цитиран от БТА анализ за AP Джонатан Лемайър.

Неговото първо послание "За състоянието на Съюза" във вторник ще бъде най-същественият досега тест за способността му не само да произнесе една държавническа реч, но и да се придържа към нея след това чрез подготвяните от Белия дом политики, които я надграждат.

"Липсва му дисциплина на придържане към посланията, - каза Ари Флайшър, бивш прессекретар на президента Джордж Буш-младши. - Практически всеки път, когато вдигне високо летвата, той сякаш си вкарва автогол с някакво писание в Туитър, вместо да се възползва от набраната инерция."

Посланието "За състоянието на Съюза" е "черешката на тортата" за всеки президент, шанс да се похвали с постиженията си през отминалата година, като зададе тона за следващата. Всяка дума е щателно обмислена, всеки гост, поканен от президента, е внимателно подбран, и всеки момент е до болка отрепетиран. Тази реч е от особено значение за Тръмп, над когото е надвиснал кошмарът на ниските рейтинги и на продължаващото руско разследване.

"Това е едно от малкото събития с главна роля на президента, което се гледа от 30 до 40 млн. американци, каза Флайшър. Едва ли има друг момент на голяма изява на президента като този, и то такъв, който е изцяло контролиран от него и от неговия екип. Те не реагират на събитията, а сами ги контролират и трябва да бъдат на висота".

На 27 февруари м.г. Тръмп наистина се справи успешно при първото си обръщение пред съвместно заседание на двете камари на Конгреса. Тази реч бе произнесена в момент на криза за неговата млада администрация - съветникът му по националната сигурност Майкъл Флин бе уволнен само дни по-рано - и се поставяха въпроси дали Тръмп има способността и характера да ръководи страната, припомня Лемайър. 

Изненадвайки критиците, той отправи вдъхновяващ призив за единство, като заяви, че е време да се сложи край на ерата на "с нищо непредизвиканото разделение", последвало изпълнената с обиди (президентска) кампания и хаотичния старт на неговото президентство.

"Времето на дребнавото мислене свърши, - каза Тръмп. - Времето за дребнави битки е зад нас. Нуждаем се от куража да споделим мечтите, които изпълват сърцата ни. От смелостта да дадем израз на надеждите, вълнуващи душите ни. И от увереността, с която да превърнем тези надежди и тези мечти в дела."

Тази реч, в която имаше и емоционален момент на овации със ставане на крака за вдовицата на един "тюлен" от ВМС, предизвика възторг сред републиканците и неохотен респект сред мнозина демократи. Но тя също така накара редица наблюдатели да се запитат дали Тръмп е налучкал правилната стъпка и дали е готов да открие нова, по-отговорна страница в своето президентство.

Това продължи по-малко от седмица.

Последна актуализация: 01:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още