IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са обвиняемите за руската намеса в американските избори

От "Главният готвач на Путин" и "Фабрика за тролове" - 13 физически и 3 юридически лица са обвинените по делото

09:28 | 17.02.18 г. 2
<p>
	Специалният прокурор Робърт Мълър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Специалният прокурор Робърт Мълър. Снимка: Ройтерс

"Фабриката за тролове" пък се нарича Агенция за интернет изследвания и е базирана в Санкт Петербург, родния град на Владимир Путин. Всички обвинени руски физически лица са работели за нея, твърди Вашингтон, а Пригожин и компаниите, които контролирал, са я финансирали, предаде Франс прес.

"Фабриката за тролове" контролирала хиляди фалшиви акаунта в социалните мрежи. Първо била създадена през 2014 г., за да влияе на вътрешния политически живот, но през 2015 г. била преориентирана към американското обществено мнение. В отдела ѝ за САЩ са били 90 души. Жена, работила във фабриката, разказва за Франс прес, че е била наета да пише хвалебствия за Путин и да ги публикува в различни блогове под различни самоличности. Тя публикувала и стотици коментари в други интернет сайтове.

Групата обвинени от Вашингтон служители на "Фабриката за тролове" се представяла за американски граждани, създавала е фалшиви персонажи в социалните медии и е администрирала акаунти във Facebook, Twitter, Instagram и YouTube, в които се разглеждали въпроси, разделящи обществото, като например религията или имиграцията, предаде Франс прес.

В Тенеси груата създала, например, фалшиф акаунт на Републиканската партия, привлякъл над 100 000 абонати. Групата е създала фалшиви акаунти на мюсюлмански активисти или активисти на каузата на цветнокожите. Няколко дни преди изборите за президент през ноември 2016 г. от тези акаунти бил отправен призив да не се гласува за Хилари Клинтън, предаде Франс прес. Клинтън била описана в един от тях като по-малкото зло от Тръмп, но се казвало, че не бива да се прибягва до по-малкото зло и затова било по-добре да не се гласува за нито един от двамата кандидати, предаде АП.

"Фабриката за тролове" се е свързала с доброволец от екипа на Тръмп и той ѝ е предоставил материали от предизборната кампания, без да знае на кого ги дава. Което означава, че замесените американци не са знаели, че подпомагат руснаците, предаде Франс прес. Тя е организирала и финансирала митинги на привърженици на Тръмп. А след изборите е организирала и демонстрации на привърженици и на противници на Тръмп, например в Ню Йорк.

Стотици хора са участвали в тази голяма кампания за дестабилизация, която е разполагала с бюджет от няколко милиона долара. Според руската преса Агенция за интернет изследвания е свързана с руското разузнаване.

Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Браво ! Щом на Путин готвачът е толкоз кадърен , за тайните служби какво да кажем ... : )))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още