IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са обвиняемите за руската намеса в американските избори

От "Главният готвач на Путин" и "Фабрика за тролове" - 13 физически и 3 юридически лица са обвинените по делото

09:28 | 17.02.18 г. 2
<p>
	Специалният прокурор Робърт Мълър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Специалният прокурор Робърт Мълър. Снимка: Ройтерс

Руснаци сред обвинените 13 физически лица са пътували като туристи до САЩ и са обиколили за две седмици през юни 2014 г. девет щата. Те са наблюдавали активността в социалните медии, анализирали са честотата на постовете и ангажираността на аудиторията.

При завръщането си в Русия някои от руснаците са се представили като американски граждани с различни политически пристрастия, за да се свързат с политически и социални активисти. После ръководството на групата поставило цел - подкопаване на кандидатурата на Хилари Клинтън за сметка на тази на нейния демократически опонент в първичните избори - Бърни Сандърс, предаде АП.

Руснаците купили и място на сървър в САЩ и използвали виртуална частна мрежа, за да може да извършват комуникациите си в социалните медии, така че да изглежда, че са базирани в САЩ.

Те са разчитали на кражби на самоличност, на кражба на социално осигурителни номера, на адреси, на рождени дати на истинки американци. Открили са и банкови сметки във федерална банка, акаунти в системата за разплащания PayPal чрез открадната самоличност или фалшиви шофьорски книжки и са се сдобили с подправени кредитни карти и номера на банкови сметки към най-малко 6 банки, предаде АП.

Като пример за дейността на групата е създаването във Флорида на фалшива личност в интернет на име Мат Скайбър. Той отправял призиви за флашмобове в подкрепа на Тръмп във Флорида. В този щат Тръмп спечели с едва 120 000 гласа от общо 9 милиона подадени бюлетини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Браво ! Щом на Путин готвачът е толкоз кадърен , за тайните служби какво да кажем ... : )))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още