IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Търговската война с Китай е загубена преди много години

Според президента на САЩ виновни за това са неговите предшественици

17:50 | 04.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че търговската война с Китай е „загубена преди много години“ от неговите предшественици. Изказването му идва на фона на вълнения на финансовите пазари, след като Вашингтон наложи мита в размер на 25% за 1300 китайски продукта.

Пекин отговори на мярката със свои налози срещу американски стоки, вариращи от соя, през вино до самолети Boeing – по-остра реакция, отколкото мнозина очакваха.

Въпреки увеличаващото се напрежение американският президент посочи, че страната му не се намира в конфликт, посочва Bloomberg.

„Не се намираме в търговска война с Китай – тази война беше изгубена преди много години от глупавите, или некомпетентни, хора, които представляваха САЩ“, написа Тръмп в Twitter. „Сега имаме търговски дефицит от 500 млрд. долара годишно и кражба на интелектуална собственост за други 300 млрд. долара. Не можем да позволим това да продължи“, посочи още той.

Тръмп нанесе удар по плановете на Пекин да доминира сектора на стратегическите технологии, като въведе във вторник мита върху 1333 китайски стоки – от полупроводници до литиеви батерии. В отговор Китай обяви, че също въвежда налози върху вносни стоки от САЩ на стойност около 50 млрд. долара.

И докато действията на Пекин предизвикаха срив в цените на американските борсови фючърси и международни акции, вниманието е насочено към това дали Тръмп ще предприеме нови действия. Американският президент е наредил на финансовото министерство във Вашингтон да изготви проект за ограничаване на китайските инвестиции, което на свой ред би могло да доведе до още ответни мерки, посочва още Bloomberg.

Въпреки това и двете страни все още разполагат с време да се откажат от действията си. Американските налози трябва да изчакат преминаването на 60-дневен период на публични обсъждания, като от Пекин заявиха, че техните мита ще влязат в сила по същото време.

Както китайският президент Си Дзинпин, така и Тръмп имат причини да вярват, че другият ще направи първата стъпка назад. Китайската комунистическа партия разчита на продължаващия с десетилетия икономически бум в страната, за да поддържа еднопартийното си управление и не може да си позволи спад.

В същото време Тръмп има не една причина за политически притеснения, включително и предстоящите избори за членове на Конгреса през ноември. Списъкът с китайски мита нанася удар по зависещия от фермерството Среден запад, от чиято подкрепа републиканците са нуждаят, за да запазят контрола си в Конгреса. Също така тревогите за търговски конфликт доведоха и до охлаждане в цените на акциите.

Усилията за прекратяване на конфликта също така се усложняват от несигурността около това какво иска Тръмп – бързи отстъпки или фундаментално преустройство на търговските отношения с Пекин.

Американският президент може да се опитва да започне и по-голяма битка срещу програмата на Си „Произведено в Китай 2025“, с която се опитва да постигне доминираща позиция за страната в технологичния сектор. Властите в Пекин вече дадоха сигнал, че са готови да допуснат по-голямо чуждестранно участие в сектори, които да подобрят сектора на услугите, като банковото дело и застраховането, но биха могли да втвърдят позицията си, ако конфликтът заплаши в по-обширен мащаб китайските амбиции.

„Това е стратегически ход, пречещ на усилията на Китай да придобие водеща роля във високотехнологичните индустрии, изпреварвайки САЩ някой ден“, посочва Хе Уейуън, заместник-директор на Центъра за Китай и глобализациятя в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още