IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Велико бъдеще очаква САЩ и Китай

Президентът също така изрази оптимизъм за решаването на изострящия се търговски спор между двете най-големи икономики в света

17:28 | 08.04.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп изрази увереност, че Китай ще премахне търговските си бариери и ще бъде постигнато споразумение между двете страни, за да се избегне търговска война помежду им, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

„Китай ще премахне търговските си бариери, понеже това е правилното решение. Налозите ще станат реципрочни и ще бъде постигнато споразумение за интелектуалната собственост. Велико бъдеще за двете страни!“, написа в Twitter американският президент.

Съобщението му обаче не обяснява защо той е оптимистично настроен за решаването на изострящия се търговски конфликт между двете най-големи икономики в света, отбелязва Асошиейтед прес.

Тръмп също така посочва в съобщението, че той и президентът на Китай Си Цзинпин винаги ще бъдат приятели "без значение какво се случва със спора ни в търговията."

 

Тръмп подписа на 22 март меморандум, който предвижда прилагането на мерки срещу нечестната, според Вашингтон, търговска политика на Пекин. Той поръча на постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтизър в срок от 15 дни да разгледа възможността за въвеждането на мита за определени категории продукти от Китай, както и да изготви списък с тези стоки. Президентът поръча на финансовия министър Стивън Манучин в срок от 60 дни да даде предложения за ограничения на инвестициите на Китай в американски компании.

 

Меморандумът бе подготвен, след като Лайтхайзър уведоми Тръмп за резултатите от разследване за предполагаеми нарушения на Китай относно правата върху интелектуална собственост на американски компании. Пекин отхвърля обвиненията.

От 2 април Китай въведе мита в размер на 25% за 128 стоки, внасяни от САЩ, включително плодове и свинско. Така Пекин отговори на наложените от САЩ допълнителни ограничения върху вноса на стомана и алуминий. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
dr.5rov
преди 6 години
Истината е, че САЩ не искат да късат с никого. Напротив те искат да са "лидер" на всеки един. За да си "лидер" на някого нали се сещаш, че трябва да си в "много близки" отношения с него. Получава се така, че САЩ всъщност пердашат тези, които искат да скъсат с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
julian12
преди 6 години
Нали имаш идея какви ще са последствията ако наистина САЩ скъса с Китай?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
dr.5rov
преди 6 години
Вярно политическата вйна с Русия се водеше от преди него. Той само я продължи още по-безкомпромисно. А колкото до туитовете му - ако каже, че се харесва с някого, това значи че скоро ще скъса с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 4
dr.5rov
преди 6 години
Явно Тръмп бърза да направи САЩ велики отново. За малко повече от година започна две войни - икономическа с Китай и политическа (за сега) с Русия. Дали защото просто си е нетърпелив и иска всичко да става веднага или бърза защото после ще е късно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още