IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската война може да коства 1% от БВП на САЩ до 2020 г.

За първи път Федералният резерв се опитва да оцени щетите от конфликта с Китай

12:19 | 06.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Несигурността, предизвикана от търговската война на президента Доналд Тръмп, може да доведе до загуба на 1% от американския брутен вътрешен продукт (БВП) до началото на 2020 година. Това сочи проучване на Федералния резерв на САЩ, цитирано от AFP.

Това е първият път, в който остро критикуваната от Тръмп централна банка прави опит да изчисли цената на търговската война за най-голямата икономика в света.

Засилването на несигурността от една година насам е съпътствано от забавяне на промишленото производство и търговията в света, твърдят експертите в доклад, публикуван в сряда и цитиран от БТА.

В проучването са изброени позоваванията на търговските проблеми в коментарите за корпоративните резултати и в медиите. Според експертите въздействието от търговската война ще засегне както развитите страни, така и нововъзникващите пазарни икономики.

Друго изследване, дело на компания Challenger, Gray & Christmas, стига до заключението, че търговската война е причинила загубата на 10 000 работни места в САЩ през август.

Увеличаването на митата спира вноса на американски стоки в Китай и обратното. Работодателите са съобщили за най-много съкращения на работни места от 2009 година за месец август. Закриването на позиции е скочило с близо 38 на сто спрямо юли до 53 480, най-вече в здравеопазването, технологиите и производствената дейност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
ivan.kostov.39
преди 4 години
А на китайците колко ще им струва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още