IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ санкционираха Иранската централна банка заради атаките в Саудитска Арабия

Вашингтон и Рияд обвиняват Техеран за нападенията

18:33 | 20.09.19 г.
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп говори пред репортери по време на срещата си със Скот Морисън в Белия дом. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп говори пред репортери по време на срещата си със Скот Морисън в Белия дом. Снимка: Ройтерс

САЩ наложиха санкции на Иранската централна банка, съобщи американският президент Доналд Тръмп пред репортери в Белия дом близо една седмица след атаките срещу петролни инсталации в Саудитска Арабия, предава Ройтерс.

Американски официални представители обвиняват за нападенията Техеран.Тръмп не разкри никакви подробности за санкциите.

Президентът на САЩ отбеляза, че това са санкциите на най-високо ниво, налагани някога срещу държава. Иран е финансово съсипан, увери той, цитиран от ДПА и БТА.

Агенцията уточнява, че авоарите на иранската централна банка в САЩ са замразени и че институцията е обект и на второстепенни санкции.

Американският финансов министър Стивън Манучин, който също говори пред репортери, заяви, че банката е последният източник на средства за Техеран.

Санкции се налагат и на Националния фонд за развитие на Иран и на компанията Етемад Теджарат Парс, съобщи ТАСС.
Ройтерс отбелязва, че компанията е използвана за укриване на финансови трансфери за ирански покупки в сферата на отбраната.

На въпрос за възможността за военен отговор срещу Иран Тръмп заяви, че САЩ винаги са подготвени и че военен удар винаги е възможен.

Иран отрече да е замесен в атаката на 14 септември, която разтърси световните петролни пазари и засили напрежението между Вашингтон и Техеран. В петък саудитски официални представители позволиха на журналисти да инспектират засегнатите инсталации. Саудитска Арабия също обвинява за нападенията Иран.

Тръмп, който говори пред репортери в Белия дом по време на посещението на австралийския премиер Скот Морисън, заяви, че иска мирно решение на конфликта след нападенията срещу петролните инсталации миналия уикенд.

Държавният секретар Майк Помпейо нарече атаките „военен акт“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още