IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ признаха арменския геноцид в Турция

Вотът в Камарата на представителите на САЩ подкрепи твърдението за геноцид с 405 гласа „за“ и само 11 „против“

13:36 | 30.10.19 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мемориалът в Ереван, издигнат в името на загиналите арменци в годините на геноцид от началото на 20 век. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мемориалът в Ереван, издигнат в името на загиналите арменци в годините на геноцид от началото на 20 век. Снимка: Ройтерс

Камарата на представителите на САЩ предприе историческата стъпка като прие  резолюция, с която признава арменския геноцид. Преди това Вашингтон уважаваше позицията на Турция, че не е било извършвано етническо прочистване срещу арменците в периода 1915-1923 г., съобщава Euractiv.

Вотът призна извършването на геноцид с 405 гласа „за“ и само 11 „против“. 

Камарата също почти единодушно одобри и законопроект за налагане на санкции срещу Турция за военната ѝ кампания в Северна Сирия. Също така бяха приети мерки срещу закупуването от Анкара на руски противоракетни системи С-400.

Двете мерки подлежат на гласуване в Сената.

САЩ подготвят и санкции срещу турския президент Реджеп Ердоган, като проектозаконът изисква Конгресът да се запознае с информацията за активите на семейството на Ердоган за по-нататъшно обсъждане.

Турция приема, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити в сблъсъци с османските сили през Първата световна война, но оспорва цифрите и отрича, че убийствата са били систематично организирани и представляват геноцид.

Анкара разглежда чуждата намеса в този въпрос като заплаха за суверенитета на Турция.

Арменският премиер Никол Пашинян и министърът на външните работи Зохраб Мнацаканян приветстваха решението на Камарата на представителите на САЩ да признае геноцида.

От своя страна Турция осъди и двете резолюции, заявявайки, че резолюцията за геноцида „е лишена от каквато и да било историческа или правна обосновка“ като добави, че „като безсмислена политическа стъпка, единствените й адресати са арменското лоби и антитурските групи“.

От турското външно министерство заявиха, че мярката за санкции, която е насочена към висшите служители и турските въоръжени сили, е "несъвместима с духа на НАТО" и противоречи на споразумението за прекратяване на огъня за Северна Сирия, постигнато с администрацията на Тръмп на 17 октомври.

Турция разглежда кюрдите в Северна Сирия като заплаха за сигурността ѝ. Много членове на Конгреса разкритикуваха остро нападението срещу кюрдските войски, които доскоро воюваха заедно с американските сили срещу силите на Ислямска държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

25
rate up comment 13 rate down comment 3
ДХДО
преди 4 години
А битово-житейската благодат не е за подценяване. ===Елементарния факт, че има някой , който въобще разсъждава за някакво мнимо благоденствие и си позволява да поставя подобна абсурдна фикция на едни и същи везни с 5 вековния гнет и зверства, с риска от реална асимилация и по същество гибел на народа ни ... наистина ме навежда на много тежки мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 16 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Хихи... Според *** @Бидонлой, българското население по турско е било съставено само от чорбаджии... ?! :lol: Дедо Йоцо пък видел, че руската армия била само от графове и царе - и единия, и другия кьорави, ама единия физически, а другия - умствено и душевно... :lol:Коментарите на доказаните фе сове Сюлейман/Стояноглу и Смарт ефенди ги пропускаме - техното верую го четеме отдавна - те си жалят за гъжвите, дето сега не им стига мощ в свинктера, та да ги сложат открито и мимикрират сред християнското население с тайната надежда турците да поправят историческата си грешка, че са бегали пред войските на Гурко, Столетов и Тотлебен. Но аз бих ги посъветвал да не гледат в грешната посока, а да се помолят в душите си на Путин, който единствен може да им реши проблема и да благослови Ердоган за една зона за сигурност по нашите земи... И да ги уверя да бъдат спокойни, че никой от ЕС или САЩ нема мръдне с пръст да попречи, най-много - некоя декларация на възмущение и некви санкции от кумова срама... Ся се зачудих, що ли из цела България е пълно с паметници на руснаци, а градове, села, улици и училища са кръстени на руснаци от признателния български народ още през 19 век, когато комунизмът е бил достояние само на най-развитите държави в Западна Европа... ? :lol:Иноче, темата беше за арменския геноцид, който некои супердемократи не еб аха да признаят вече един век и сега изведнъж се сетиха... И сега се очаква лавина от такива актове от страна на верните васал-***. И понеже у нас комунистите още през 50-те години на миналия век го признаха, ама големите демократи от СДС, по съвет от тези, дето сега го признаха, се отрекоха от това тоталитарно-комунистическо признание, инспирирано от СССР, сега да видиме Боцко дали ше ни направи световни шампиони в дисциплината върти-опашка и дали ше плюне в сурата на големия си аркадаш от Босфора... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 2
panther
преди 4 години
Резолюцията назовава "арменци, гърци, асирийци, халдейци, арамейци, маронити... и други християни".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 13 rate down comment 2
Варяг
преди 4 години
Защо само арменският геноцид?Ами българите в Егейска Тракия или гърцитеили асирийците ....това им е закодирано в гена ,до пълно изтребление навраговете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 8
многодобре
преди 4 години
...под многоточието е " Майк ти " ...като май ка , която е родила сина а не го псувам ! ...да ви имам и системата за контрол! ... в случая "имам" означава другоооо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 8
многодобре
преди 4 години
...гонения е тормоз за приемане на исляма съм чел и чувал. При християството е различно. Не споря че съм добре запознат с историята, но за подобна на исляма агресивна политика към нови и бъдещи "симпатизанти" не съм чувал да се е случвало. А за да станеш турчин или руснак, без *** да е такава, не съм чел или чул да е ставало лесно. О, извинявам се, при теб се е получило. Но не си нито турчин нито руснак а нова порода, ...ти си един обикновен прода жник и тр охар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Кюрдите след първата световна война са получили право на самоопределение. Вероятно поради техни вътрешни междуособици не са провели референдума и не са я получили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 8
Бидонойл
преди 4 години
Не твърдя, че е било "цивилизовано присъствие". Това са били малко цивилизовани времена. Ако малка България не е била в Османската империя, със сигурност щеше да е в някоя друга. Дали би било за добро или за зло - не знам. Знам само, че сме се били за свободата си и сме я заслужили. Други народи не са имали такъв шанс. А битово-житейската благодат не е за подценяване. Много други се борят за това което ние имаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
И моля ти се......в едни други сайтове се кълнат и си правят муски. Тук това поведение е неприемливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 21 rate down comment 8
panther
преди 4 години
Тук някои хора явно смятат, че българите под турско... управление са си живели много добре? Ами идете да го обясните на кюрдите сега. Ако не бяха руснаците - и ние можеше да сме на същия хал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още