IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ признаха арменския геноцид в Турция

Вотът в Камарата на представителите на САЩ подкрепи твърдението за геноцид с 405 гласа „за“ и само 11 „против“

13:36 | 30.10.19 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мемориалът в Ереван, издигнат в името на загиналите арменци в годините на геноцид от началото на 20 век. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мемориалът в Ереван, издигнат в името на загиналите арменци в годините на геноцид от началото на 20 век. Снимка: Ройтерс

Камарата на представителите на САЩ предприе историческата стъпка като прие  резолюция, с която признава арменския геноцид. Преди това Вашингтон уважаваше позицията на Турция, че не е било извършвано етническо прочистване срещу арменците в периода 1915-1923 г., съобщава Euractiv.

Вотът призна извършването на геноцид с 405 гласа „за“ и само 11 „против“. 

Камарата също почти единодушно одобри и законопроект за налагане на санкции срещу Турция за военната ѝ кампания в Северна Сирия. Също така бяха приети мерки срещу закупуването от Анкара на руски противоракетни системи С-400.

Двете мерки подлежат на гласуване в Сената.

САЩ подготвят и санкции срещу турския президент Реджеп Ердоган, като проектозаконът изисква Конгресът да се запознае с информацията за активите на семейството на Ердоган за по-нататъшно обсъждане.

Турция приема, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити в сблъсъци с османските сили през Първата световна война, но оспорва цифрите и отрича, че убийствата са били систематично организирани и представляват геноцид.

Анкара разглежда чуждата намеса в този въпрос като заплаха за суверенитета на Турция.

Арменският премиер Никол Пашинян и министърът на външните работи Зохраб Мнацаканян приветстваха решението на Камарата на представителите на САЩ да признае геноцида.

От своя страна Турция осъди и двете резолюции, заявявайки, че резолюцията за геноцида „е лишена от каквато и да било историческа или правна обосновка“ като добави, че „като безсмислена политическа стъпка, единствените й адресати са арменското лоби и антитурските групи“.

От турското външно министерство заявиха, че мярката за санкции, която е насочена към висшите служители и турските въоръжени сили, е "несъвместима с духа на НАТО" и противоречи на споразумението за прекратяване на огъня за Северна Сирия, постигнато с администрацията на Тръмп на 17 октомври.

Турция разглежда кюрдите в Северна Сирия като заплаха за сигурността ѝ. Много членове на Конгреса разкритикуваха остро нападението срещу кюрдските войски, които доскоро воюваха заедно с американските сили срещу силите на Ислямска държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 13
многодобре
преди 4 години
извинявам се, препинателният знак е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 16
многодобре
преди 4 години
.....................................................................................................................................................................................................................................................................................на мястото на многоточията са псувни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 8
Бидонойл
преди 4 години
Ами казват, че когато мужиците дошли да ни освобождават от турско робство, не можели да повярват на очите си. Трябвало да се бият за свободата на имотни българи, чорбаджии, докато те самите били крепостни селяни, които притежавали единствено дрехите на гърба си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 8
многодобре
преди 4 години
...а тук в родината ни, в "малките" учебници на младите българи, искат зверствата и своеволията на османците в онези тъмни години да се определят, като едно обикновенно присъствие? ....политикааа, политикааа, но тази политика историята не може да промени! ...и така или иначе на ход е процес, който ще заличи зоо-та годижната държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Това очевидно е политическо, а не морално решение, но независимо от това приветствам тази стъпка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още