IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп спря преговорите по стимулите за икономиката до изборите

Dow Jones изтри 300 пункта след туитите на американския президент

23:09 | 06.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е уведомил преговарящите от името на администрацията му да прекратят разговорите по мерките за стимулиране на икономиката с демократите до изборите на 3 ноември, предава CNBC.

Декларацията, ако Белият дом се съобрази с нея, ще сложи край на усилията за предоставяне на нова помощ от трилиони долара на американците в момент, когато пандемията върлува в САЩ, а икономиката не успява да се възстанови от забавянето, породено от вируса. Финансовият министър Стивън Манучин и председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси разговаряха един час по пакета от мерки в понеделник и планираха да проведат нови разговори във вторник.

„Инструктирах представителите ми да спрат преговорите до изборите, когато, веднага щом спечеля, ще прокарам голям пакет от стимули, съсредоточен върху трудолюбивите американци и малкия бизнес“, написа Тръмп в Twitter.

Президентът допълни, че е поискал от лидера на мнозинството в Сената Мич МакКонъл да „посвети цялото си време“ на потвърждаването на номинираната за Върховния съд Ейми Кони Барет. Тръмп е обсъдил с лидерите на републиканците в Конгреса плановете за стимулите по-рано през деня.

В изявление в отговор на туитите на Тръмп Пелоси заяви, че американският президент е показал „истинското си лице, поставяйки себе си на първо място за сметка на страната, с пълното съучастие на членовете на Републиканската партия в Конгреса“. Тя допълни, че „оттеглянето от преговорите за коронавируса показва, че президентът Тръмп не иска да пребори вируса“.

Инвеститорите наказаха основните борсови индекси в резултат на туитите на американския президент. Dow Jones Industrial Average спадна с над 300 пункта минути след съобщението.

Макар че месеци наред нямаше особен напредък в преговорите, трейдърите се надяваха, че страните ще постигнат сделка преди изборите, тъй като много хора и компании изпитват затруднения заради пандемията.

Конгресът не е отпускал нови средства на хората от месеци в момент, когато милиони американци загубиха работата си заради пандемията и не могат да плащат за храна, наеми и други разходи за живот. Спасителните помощи, които подкрепяха икономиката в началните фази на пандемията, включително помощи при безработица на стойност 600 долара на седмица и възможност за кандидатстване за кредити от малкия бизнес, изтекоха преди няколко седмици.

В туитите си от вторник Тръмп изглежда твърди, че американската икономика вече няма нужда от стимули. Той пише, че „ние водим света в икономическото възстановяване, а най-доброто предстои!“.

Макар че САЩ бързо си върнаха много от загубените работни места по-рано през тази година, по-слабия от очакванията ръст на работните места от 661 хил. през септември засили опасенията за забавяне на възстановяването на американската икономика. Безработицата е 7,9% и все още е значително по-висока, отколкото преди пандемията.

Решението на Тръмп да спре преговорите беше обявено само няколко часа след като гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл призова Конгреса да одобри още фискални стимули. Той заяви, че без трайна подкрепа от федералните власти може да се стигне до „слабо възстановяване, което ще създаде ненужни затруднения на домакинствата и компаниите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още