IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ConocoPhillips с по-малка от очакваното загуба заради възстановяването на цените

Продукцията на компанията през третото тримесечие достига 1,2 млн. барела петрол и газ на ден, което е с 4% под нивата от миналата година

17:35 | 29.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Американският петролен производител ConocoPhillips, който се намира в процес на придобиване на Concho Resources Inc за 8,3 млрд. долара, отчете по-малка от очакваното тримесечна загуба, тъй като се възползва от възстановяването на цените на суровия петрол от ниските нива на фона на пандемията от коронавирус, съобщава Ройтерс.

През третото тримесечие петролните цени започнаха да се възстановяват от краха, който беше завладял пазарите през пролетта заради свитото търсене. Мрачните времена принудиха много от петролните компании да прибегнат до сливане, за да оцелеят. 

ConocoPhillips отчете загуба от 500 милиона долара, или 42 цента на акция, в сравнение с печалбата за третото тримесечие на 2019 г. от 3,1 млрд. долара, или 2,74 долара на акция.

Компанията надмина очакванията на анализаторите, които прогнозираха коригирана загуба от 31 цента на акция, според данните на Refinitiv.

„Това беше предизвикано най-вече от по-ниските оперативни разходи“, посочва Скот Ханолд, анализатор в RBC Capital Markets.

Продукцията на компанията през третото тримесечие достига 1,2 млн. барела петрол и газ на ден, което е с 4% под нивата от миналата година.

През пролетта, когато петролните цени в САЩ достигната отрицателно стойности, ConocoPhillips заяви, че ще съкрати цялостното производство в Северна Америка с 460 хил. барела на ден до юни. В крайна сметка концернът се отказа от този план и през третото тримесечие се насочи към придобиването на Concho.

За цялата година се очаква продукцията на компанията да достигне дневно стойности от 1,1 млн. барела петрол и газ.

Concho Resources отчете по-рано тази седмица малък спад в производството си за третото тримесечие. Придобиването на ConocoPhillips се очаква да приключи в началото на следващата година.

Сделката предизвика вълни от консолидации в шистовата индустрия, като в рамките на една седмица бяха обявени още поне две придобивания в размер на няколко милиарда долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още