IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow отстъпва с над 100 пункта от рекорда от петък*

Инвеститорите очакват ключови данни за инфлацията, планирани за публикуване тази седмица

17:29 | 09.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Индексът на сините чипове Dow Jones започва седмицата на червена територия на фона на опасенията за глобалния растеж, след като записа рекордно затваряне в петък, съобщава CNBC.

Dow е надолу със 105 пункта, или с 0,3%, повлечен от спада с 1,8% при акциите на Boeing. Шиирокият индекс S&P 500 заличава около 0,2%. Междувременно Nasdaq Composite се търгува без особена промяна в стойността си.*

Цените на петрола се понижиха в понеделник, продължавайки загубите от миналата седмица, тъй като нарастващите случаи на Covid предизвикаха опасения от забавяне на търсенето. Фючърсите върху американския лек суров петрол се понижиха с повече от 4% до 65,50 долара за барел. Международният бенчмарк Брент поевтинява с 3,8% до 68,01 долара за барел.

Спадовете при петрола понижи цените на акциите от енергийния сектор, като Exxon Mobil и Chevron загубиха около 1%. Diamondback Energy се понижи с 2,3%.

Акциите на Tesla поскъпнаха с 1,5%, след като Jefferies прогнозира рали от над 20% през следващите 12 месеца.

Книжата на Berkshire Hathaway клас Б (BRK-B) се покачиха леко на фона на силния отчет. Оперативната печалба на конгломерата нараства с 21% на годишна база до 6,69 млрд. долара през второто тримесечие, тъй като безбройните му предприятия от енергетика до железопътни линии се възползваха от икономическото възобновяване.

Dow и S&P 500 затвориха на рекордно високи нива в петък след позитивен доклад за заетостта. Министерството на труда заяви, че икономиката на САЩ е добавила 943 хиляди работни места през юли. Икономистите очакваха 845 хиляди нови работни места миналия месец, според оценките на Dow Jones. Безработицата спадна до 5,4%, под очакванията от 5,7%.

Признаците за силно икономическо възстановяване обаче биха могли да подтикнат Федералния резерв да оттегли мерките си за парична подкрепа и да се подготви за свиване на програмата си за изкупуване на облигации.

Американските сенатори се събраха отново в неделя, за да работят за приемането на инфраструктурен законопроект за 1 трилион долара, който е основен политически приоритет на президента Джо Байдън. Очаква се двупартийният пакет да получи достатъчно подкрепа от републиканците, за да мине тази седмица в Сената и да бъде разгледан от Камарата през септември.

Сезонът на отчетите продължава тази седмица, като компании като Tyson Foods, AMC Entertainment, Coinbase, Lordstown Motors, Bumble, Palantir, Disney, Airbnb и DoorDash, ще отчитат тримесечни приходи.

Инвеститорите очакват ключови данни за инфлацията, планирани за публикуване тази седмица. Предвижда се индексът на потребителските цени и индексът на производствените цени да излязат съответно в сряда и четвъртък.

*Информацията е актуална към 17 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още