IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Войната в Афганистан беше изгубена кауза

Американският президент обеща да продължи помощта и дипломацията

23:58 | 16.08.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън защити решението си да изтегли американските войници от Афганистан при първата си реакция, след като талибаните свалиха националното правителство в страната в неделя, предава CNBC.

„Заставам категорично зад решението си. След 20 години научихме по трудния начин, че моментът за изтегляне на американските сили никога няма да е добър“, заяви Байдън по време на запомняща се реч от Източната стая на Белия дом.

„Аз съм президент на САЩ. Прехвърлянето на отговорността спира с мен“, допълни той.

Изявлението на американския президент се случва на  фона на растящите критики към управлението на ситуацията от администрацията му в момент, когато части от Кабул са обхванати от хаос, а цивилното правителство се срина.

„Истината е, че това се разви по-бързо от очакванията ни“, каза Байдън, имайки предвид светкавичната офанзива на талибаните, която обхвана цялата страна за по-малко от две седмици. Според американския президент това само показва колко е безсмислено американските военни да остават в страна, в която не е могло да се вкорени стабилно военно и гражданско общество въпреки двадесетгодишната американска намеса и инвестираните пари на данъкоплатците за стотиците милиарди долара.

„Мисията ни в Афганистан никога не е предполагала изграждане на нация“, изтъкна Байдън.

„Американските войници не могат и не трябва да водят война и да умират във война, която афганистанските сили не желаят да водят сами. Дадохме им всички шансове да определят собственото си бъдеще. Не можем да им дадем воля да се борят за това бъдеще“, заяви американският президент.

„Зная, че решението ми ще бъде критикувано, но по-скоро бих поел всички тези критики, отколкото да прехвърля това решение“ на бъдещ президент, каза още той.

Байдън заяви, че САЩ ще продължат да се борят с тероризма в Афганистан дори след изтеглянето на военните, пише Bloomberg. По думите му ходът е показал, че той спазва ангажимента си към военните да прекрати войната в Афганистан.

Президентът отбеляза, че предшественикът му Доналд Тръмп вече беше намалил американското присъствие в страната до малка част спрямо предишния размер, след като постигна сделка с талибаните миналата година в Катар.

„Изборът, който трябваше да направя като президент, е да надградя това споразумение или да направя крачка назад, за да се подготвим да се сражаваме отново с талибаните в средата на пролетния сезон на боевете“, заяви Байдън.

Американският президент се обърна директно към американските ветерани и дипломати, които смятат, че изтеглянето е обезсмислило саможертвите им.

„Искам да призная колко болезнено е това за много от нас. Сцените, които виждаме в Афганистан, са мъчителни, особено за нашите ветерани, дипломати, хуманитарни служители, всички, които са прекарали време на място, работейки в подкрепа на афганистанския народ“, заяви Байдън, цитиран от CNBC.

Той спомена и военната служба на собствения си син Бо Байдън, който беше в Ирак една година, а по-късно почина от рак през 2015 г.

Въпреки че са превъзхождани по численост от американската армия, която от дълго време е подпомагана от американски и коалиционни сили от НАТО, талибаните постигнаха поредица от шокиращи победи на бойното поле през последните седмици.

С настъплението на талибаните към столицата Кабул през уикенда афганистанският президент Ашраф Гани избяга от страната, а западните страни побързаха да евакуират посолствата си на фона на влошаващото се положение със сигурността.

Байдън се върна във Вашингтон, за да направи обръщението си, от планирана ваканция в Кемп Дейвид и Делауър, която първоначално трябваше да продължи до края на седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Толкова са силни, че другарят Си Дзинпин, световният вирусодарител, толкова често критикува ужасно ниският боен дух в армията и неадекватността и корупцията на офицерите. Само бройката им е голяма но това се превръща в проблем, когато има повечко обществено недоволство, особено заради китайски жертви някъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
В какво са силни? В това че след 30 години 10+% растеж на БВП, заплатите им са български? Или това, че 50 години не могат да асимилират уйгурите? Или с това с колко усилия се налагат над Хонконг, а за Тайван само мечтаят. Китайците не са силни, а и не трябва да са такива. Не трябва щом искат да са 1.4 млрд. Ако бяха силни, щяха да са като русия - шепа хора над огромна замръзнала земя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
Ще видим, как самите китайци ще отиграят топката. Силни са. И са много. Ние да му мислим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
korn
преди 2 години
САЩ и НАТО се изтеглят. Китайците да му мислят. Сега ще имат за съседи фанатизирани ислямисти и индийци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още