IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мащабно нашествие на гъсеници в САЩ атакува тревните площи вместо културите

Това е най-голямата подобна напаст за последните 30 години във Вирджиния и североизточните щати

18:00 | 04.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Есенните гъсеници маршируват из САЩ, изяждайки буйните зелени тревни площи, докато инвазията им се разпространява от Вирджиния през североизточните щати и отвъд тях, пише Bloomberg.

Това е най-голямата напаст, която ентомологът Томас Кухар е виждал за последните 30 години и може би най-уникалната. 

Тези вредители често се срещат в култури като царевица, ориз и сорго, макар ученият да посочва, че тазгодишната инвазия е насочена избирателно към тревните площи, като заобикаля културите, с които гъсениците обикновено се хранят.

„Това не е нормално есенно поведение за гъсеница“, изтъква Кухар в телефонно интервю. "Те просто трябва да поглъщат нещата по пътя си“, добавя той.

Гъсениците се настаняват в тревата, като в рамките на три седмици до месец се превръщат в пеперуди, като една женска може да снесе до 1500 яйца.

Тези вредители са огромен проблем за страните от Африка. Миналата година около 15% от царевичната реколта в южноафриканската държава Замбия е ударена от гъсениците, според американското Министерство на земеделието. Нашествениците допринасят и за спада в реколтата от царевица в Китай с 4 на сто.

Силен удар върху американското земеделие нанесе ураганът „Айда“ през миналия месец. Стихията връхлетя Луизиана, с което засегна и енергийните доставки в този район, както и ключови транспортни маршрути за соята и царевицата. Водещите износители на зърно трябваше да затворят терминали за износ както и най-малко един завод за обработка на соя през уикенда. Регионът по долното течение на р. Мисисипи е най-големият за износ на соя и царевица, като отговаря за над половината от обемите, напускащи САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
"...тазгодишната инвазия е насочена избирателно към тревните площи, като заобикаля културите, с които гъсениците обикновено се хранят."...................гъсениците не ядат ГМО култури .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още