IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите трябва да извличат вградените в цените на акциите очаквания

След това е нужно да се прецени дали те са оптимистични, песимистични или приблизително правдоподобни

13:36 | 15.10.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Друг начин за идентифициране на възможността е да попитате какво трябва да очаква един инвеститор от бъдещите парични потоци на компанията, за да оправдае цената на акциите й. Това наричам инвестиране, базирано на очаквания.

Прочутият икономист Джон Мейнард Кейнс признава важността на този подход, когато пише: „Действителните резултати от инвестиция за дълъг период от време много рядко съвпадат с първоначалните очаквания“. Инвестирането върху очаквания адресира опасенията относно прогнозата на дългосрочните парични потоци в дисконтиращите модели, гледа на света вероятностно и преодолява недостатъците на традиционния анализ, който използва съотношения на цената.

Процесът има три стъпки. Първата е да се разберат очакванията, вградени в цените. Това обръща традиционното прилагане на модел на дисконтираните парични потоци, като се започва от цената и след това се разпознаят очакванията на пазара за стойността на компанията. Тази стъпка е най-ефективна, когато инвеститорът остава отворен за това, което е калкулирано в цената.

Втората стъпка прилага стратегически и финансов анализ, за ​​да се прецени дали очакванията са оптимистични, песимистични или приблизително правдоподобни. Стратегическият анализ включва разбиране на икономическия пейзаж, в който компанията оперира, оценка на привлекателността на индустрията и идентифициране на специфични за фирмата източници на конкурентно предимство.

Финансовият анализ изисква да се определи кой двигател на стойността е най-важен и да се разработи задълбочен сценариен анализ, за ​​да се обхванат група потенциални резултати и вероятностите те да се случат. Тези сценарии произвеждат очакваната стойност на акцията - сумата от всеки резултат, умножен по вероятността за настъпването му.

Последната стъпка е да сравните очакваната стойност с цената на акцията и да вземете решение за покупка или продажба. Необходима е достатъчно голяма разлика между цената и очакваната стойност, за да се гарантира диапазон на сигурност.

Асуат Дамодаран, водещ авторитет по оценяването, нарича инвестирането, базирано на очакванията „толкова мощно, но и толкова очевидно“, че „сте склонен да си ударите главата и да се запитате защо не сте се сетили първо за него“. Подходът използва силата на модела на дисконтираните парични потоци, но без неговите капани и предоставя дисциплиниран начин за вземане на инвестиционни решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Сложно хортува тоз.Ашколсун учен човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Те никога не се радват на чуждия комунизъм. Само гледат как да го превземат, присвоят и опоскат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Money
преди 2 години
Хубу, де, вие комуноидите не се ли кефите, че комунизъма победи :-p
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Комунизъм е алегория на = Светлото евроатлантическо бъдеще!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
До комунизма ще чакате до 2-ро Пришествие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Инвеститорите трябва да извличат вградените в цените на акциите очаквания == Пешето иска да каже, че след победилият социализъм идва развит социализъм..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още