IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street се опитват да завършат оптимистично септември*

На червено засега е само индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който изтрива 0,1%, но по-рано през сесията отчете повишение

17:58 | 30.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на Wall Street започват сесията в четвъртък, последния ден от септември, преобладаващо оптимистично на фона на волатилността и разпродажбите през по-голяма част от месеца, съобщава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 прибавя 0,2%. От своя страна технологичният бенчмарк Nasdaq Composite напредва с 0,5%.

На червено засега е само индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който изтрива 0,1%, но по-рано през сесията отчете повишение.

Технологичните акции успяват да се възстановят, след като бяха сред най-силно засегнатите от разпродажбите през тази седмица заради драстичното повишение на доходността по американските държавни ценни книжа.

Акциите на производителите на чипове Nvidia и Micron поскъпнаха, като при първата увеличението е от над 2%. При тези на Facebook и Apple също има увеличение, което също достига до над 2% при Netflix.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа остава без промяна в четвъртък, след като премина прага от 1,5% по-рано през седмицата. В началото на сесията тя продължава да е 1,538%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, също е стабилен на равнище от 94,31 пункта.

Акциите получиха положителен тласък от Вашингтон, където късно в сряда председателят на демократите в Сената Чък Шумър заяви, че в камарата е постигнато съгласие, за да се избегне временното спиране на работата на американската администрация заради липса на средства. Очаква се по-късно през деня да има гласуване за мярката, която да продължи работата на администрацията поне до началото на декември. Тя обаче ще трябва да мине и вот в Камарата на представителите.

До днешния ден от началото на септември Dow е надолу с 2,7%, S&P 500 изтрива 3,6%, а Nasdaq Composite 4,9%, като месецът не изневерява на репутацията си на период на разпродажби. Той натежа и на тримесечното представяне на индексите. Dow е с малко на червена територия, докато Nasdaq Composite е почти без промяна. За сметка на това S&P 500 е нагоре с 1,4% за периода и все още с цели 16% за годината.

Октомври също е известен с някои силни разпродажби, но като цяло е началото на сезон на по-добро представяне за акциите.

Притесненията за инфлацията и проблемите по веригата на доставките продължава да тежат на представянето на пазара. Акциите на търговеца на дребно Bed Bath & Beyond поевтиняват с близо 25%, след като компанията обяви, че тези фактори се отразяват на резултатите за второто ѝ тримесечие.

Трейдърите също така очакват изказванията на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл и финансовия министър Джанет Йелън по-късно в четвъртък пред Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите.

В същото време по-рано през деня стана ясно, че броят на американците, подали нови молби за помощи при безработица, се е увеличил за трета поредна седмица, което може да предизвика опасения за отслабване на пазара на труда.

Броят на подадените за пръв път заявления за помощи при безработица се е увеличил с 11 хиляди до сезонно коригирани 362 хиляди през седмицата до 25 септември, съобщи министерството на труда в четвъртък. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха молбите да стигнат 335 хиляди.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава осезаемо. Фючърсите върху сорта Брент изтриват 1,1% от цената си до 77,81 долара за барел, а тези върху сорта WTI 1,7% до 73,55 долара за барел.

Златото обаче поскъпва с близо 1,3% до 1745 долара за тройунция, но въпреки това се насочва към най-голямата си месечна загуба от юни.

*Информацията е актуална към 17:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още