IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият риск за пазарите е рязка промяна в мисленето на инвеститорите

Екстремният им подход е предупреждение, че може би сме достигнали исторически връх в настроенията през последната година

20:00 | 13.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Нетният резултат от високото доверие е поразителен: сега инвеститорите отделят най-много пари за най-абстрактните възможности в историята, като обръщат най-малко внимание.

Инвестирането на сляпо е едно нещо, но екстремният подход на инвеститорите е предупреждение, че може би сме достигнали исторически връх в настроенията през последната година.

Вече скрити зад движението нагоре в основните борсови индекси, ние наблюдаваме стабилно оттегляне от екстремната абстракция.

Spacs, които набират средства и след това търсят бизнес за закупуване, сега изглеждат като далечна мания, въпреки умереното възстановяване в използването им в края на миналата година. Стойността на много от тези компании, натоварени с хипотетичност, рязко намаля. Акциите на производителя на електрически превозни средства Lordstown Motors, една от най-известните Spac компании, се сринаха с над 90 процента от пика си. И има решителен спад в енергията около криптовалутите, което се изразява в по-ниски цени от върховете през миналата година.

Историята ни предупреждава, че краят на екстремната абстракция не предвещава добро за онези, които пристигат последни на партито.

Тъй като пазарът преминава към други по-малко абстрактни инвестиционни теми, опасността е да се развие порочна спирала. Инвеститорите не само ще се насочат към по-„реални“ инвестиции, но и се засилва вниманието към скорошните фаворити на тълпата, разкривайки, че в много от тях има дори по-малко, отколкото изглеждаше на пръв поглед.

Видяхме и двете поведения, когато дотком балонът се спука и след финансовата криза от 2008 г. И в това се крие един последен пренебрегван аспект от изминалата година. Ако 2021 г. е бил пикът на още един балон  от необосновани възможности, той ще е третият за това поколение инвеститори. Трудно е да си представим, че мнозина ще приемат добре да бъдат заблудени за трети път.

Гледайки напред, най-големият риск за финансовите пазари не е спад на корпоративните печалби или погрешна стъпка на регулаторите, а рязка промяна в мисленето на инвеститорите. След години на поглъщаща абстракция обръща ли се тълпата към по-съществени инвестиционни теми - година на потапяне в реалността? Този процес далеч няма да е гладък. Дори ако по-здравата почва е по-добра за дългосрочната посока на пазарите, тези, които се включиха, когато цените бяха „до небето“, ще пострадат, когато оценките се върнат на земята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
"Най-големият риск за пазарите е рязка промяна в мисленето на инвеститорите".Глупости. Най-големият риск е, ДА НЯМА промяна в мисленето. Ако не сте разбрали, пазарите, не са сами по себе си. Те са едно място за размяна на едни неща срещу други неща. И, ако се кара както досега, белята, ни е в кърпа вързана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още