IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow изтри 480 пункта в четвърта поредна сесия на червено

Ескалиралото напрежение в Европа ще продължи да тежи на финансовите пазари в следващите дни

23:42 | 22.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите щатски индекси отбелязаха спадове във вторник, след като напрежението между Русия и Украйна нарасна и доведе до влошаване на пазарните настроения в началото на седмицата, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отстъпи с 482,57 пункта, или 1,42%, до ниво от 33 596,61 пункта. Понижението бе предизвикано от поевтиняването на акциите на Home Depot, които изтриха 8,9% от капитализацията си въпреки добрите резултати във финансовия отчет на компанията. Това е четвърта поредна сесия на понижение за индекса.

Широкият измерител S&P 500 отстъпи с 1,01% до 4304,76 пункта и приключи сесията с над 10% разлика спрямо последното си рекордното равнище, което го изпраща на територията на корекцията.

Технологичният барометър Nasdaq Composite изтри 1,23% от стойността си, падайки до равнище от  13 381,52 пункта.

Във вторник американският президент Джо Байдън обяви санкциите, които САЩ ще наложат срещу последните ходове на Русия.

В понеделник руският президент Владимир Путин призна независимостта на самообявилите се "народни републики" в Донецк и Луганск. Освен това държавният обяви, че изпраща войски в двата района.

В отговор на тези ходове редица страни от Запада наложиха санкции. Великобритания наложи ограничения против пет руски банки и трима богаташи, а външните министри на Европейския съюз (ЕС) също се споразумяха за санкции.

"Ситуацията между Русия и Украйна продължава да е много непостоянна и напрежението все още е високо, и в краткосрочен план това ще продължи да е насрещен вятър за индексите", каза основателят на Sevens Report Том Есайе.

В неделя Байдън обяви, че "принципно" е съгласен да проведе среща с Путин с цел деескалация на напрежението. Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки посочи, че такава среща ще се случи след дискусия между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и руския му колега Сергей Лавров.

Цената на петрола се увеличи, като американският суров петрол West Texas Intermediate поскъпна с 1,32% до 92,27 долара за барел.

Миналата седмица водещите индекси на Wall Street отново бяха на червена територия. Показателят Dow отстъпи с 1,9%, а барометрите S&P 500 и Nasdaq Composite загубиха съответно 1,6% и 1,8%.

Данните във вторник показаха, че потребителското доверие в САЩ се е влошило за втори пореден месец през февруари.

Инвеститорите следят и какви ще са следващите ходове на Федералния резерв, докато очакванията са централната банка да даде началото на серия от лихвени повишения, която ще започне следващия месец.  Според инвеститорите имат 100-процентов шанс от лихвено повишение сред заседанието на Фед на 15-16 март, като повечето очаквания клонят към увеличение в размер на 25 базисни пункта, според инструмента FedWatch на CME.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още